Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Providentors sätt att locka kunder kan vara olagligt

Providentor kan ha brutit mot rådgivningslagen genom sin inblandning i Acme-härvan. - Våra jurister tittar på det, säger styrelseordförande Christopher Sörstadius.
Flera kunder som uppmuntrats av Providentor att köpa upplåningscertifikat i det numer konkursade Acme har hört av sig till GP. Var har deras pengar tagit vägen? Och vilken roll spelade mäklaren Providentor? Marknadsföringen beskrivs som aggressiv. Bland annat har en säljare skrivit till en kund: "Risken är oerhört liten att företaget ska kursa inom två år ... som en fingervisning kan jag nämna att mina föräldrar har investerat".
Är det god sed av en mäklare att använda sig själv och sin familj som försäljningsargument?
- Ja, jag kan inte se att det inte är det, säger Providentors ordförande Christopher Sörstadius.
Konsumenternas bank- och finansbyrå har kommenterat Acme-affären och konstaterat att Providentor kan ha brutit mot rådgivningslagen. Byrån påpekar också att det är olämpligt att inte avråda någon från att belåna sin bostad för att göra en riskfylld placering. Det har Providentor inte gjort.
- Jag vill inte kommentera enskilda fall, säger Sörstadius.
Han hävdar också att vid marknadsföringsträffarna med kunderna gjordes det klart att inga insättningsgarantier fanns.

Acme Associates kontaktade Providentors vd eller vice vd sommaren 2004 för att sälja in sin affärsidé om upplåningscertifikat. För kunden handlar det om att tjäna upp till 15 procents ränta på satsat kapital. Enligt Sörstadius ställdes kontrollfrågor om Acme. Styrelsen och vd kollades upp via PRV. Då hittade man inget konstigt. I december 2004 fick Providentor en förfrågan från Finansinspektionen om samarbetet med Acme.
- Vi beskriver upplåningscertifikat vi marknadsför och hur vi jobbar. I januari får vi skriftligt svar från chefen på rättsenheten, Bo Lundgren, att Finansinspektionen inte har något att erinra mot verksamheten. Då ökade vi våra marknadsföringsinsatser.
Den provision ni skulle ha, enligt uppgift nära 10 procent, har ni fått den?
- Vi har fått en del. Hur mycket vet jag inte, men vi har en fordran på Acme.
Men det handlar om miljontals kronor?
- Det kommenterar jag inte.

Enligt Christopher Sörstadius har flera i Providentors ledning, anställda och familjer också satsat stora pengar i Acme.
- Vi känner oss lurade. Vi litade mycket på informationen från Finansinspektionen.
Providentor har nu anmält Acme för ekobrott och ska också försöka sätta Acme Capital i Luxemburg i konkurs. Av de 90 miljoner kronor som kunderna satsat i Acme är 65 miljoner kronor i Luxemburg-certifikat. Sörstadius tror att ledningen är samma i båda bolagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.