Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Providentor i förundersökning

Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har funnit skälig misstanke att Providentor kan ha visat grov oaktsamhet mot sina kunder och inleder nu en förundersökning mot bolaget.
I måndags beslutade kammaråklagare Karin Henriksson vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm att inleda förundersökning mot den konkursade mäklarfirman Providentor, gällande brott mot lag om förbud mot juridiskt eller ekonomiskt biträde i vissa fall.
- Förundersökningen riktas mot bolaget - misstänkt fysisk person okänd. Utredning och förhör får visa vilka de kan vara, säger kammaråklagare Karin Henriksson.
- Men jag vill betona att detta är skälig misstanke, säger hon.
Lagrummet Ekobrottsmyndigheten vilar förundersökningen på är: " den som lämnar juridiskt eller ekonomiskt biträde och därvid av grov oaktsamhet, främjar en straffbelagd gärning, döms för vårdslöst biträde till böter eller fängelse i högst två år".
Providentor gick i konkurs i januari, som följd av att man förmedlat sparande i Acme, som tidigare gått i konkurs med misstankar om bedrägeri.
Orsaken att åklagaren väljer att inleda en förundersökning mot Providentor just nu, vill hon inte gå in på. Ekobrottsmyndigheten har fått ta emot många samtal från privatpersoner som drabbats av konkurserna i Acme och Providentor. De allra flesta av dem kommer från västkusten och västra Skåne.
- Vissa har pantsatt sina hus, satsat förskott på arv, det finns familjer som satsat hela sitt sparkapital, och kanske intecknat sommarstugan eller permanentboendet. Detta är en tragedi för dem, säger Karin Henriksson.
Providentors förre styrelseordförande Christopher Sörstadius, har under hela Acmeskandalen hävdat att Providentor självt blev lurat av Acme.
- Jag är varken rädd eller panikslagen och jag ser fram emot Ekobrottsmyndighetens förundersökning. Jag är övertygad om att den kommer att visa att vi inte gjort något fel, säger Christopher Sörstadius.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.