Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Protester på Pennygången i kväll

Nätverket Pennygångens framtid kommer i kväll att gå runt i sitt bostadsområde i Högsbohöjd för att försöka påverka hyresgästernas framtid.

Manifestationen börjar klockan 17.15 med samling på Pennygången 50. Därefter kommer hyresgäster gå runt i området för att sedan åter samlas kring fastighetsägaren Stena fastigheters lokal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Tanken är att vi går dit för att skriva in oss i Stenas referensgrupp, eller åtminstone markera för den vad vi tycker. Gruppen får bara vara med och diskutera design och utemiljö. Den har ingen möjlighet att påverka några hyreshöjningar, säger Örjan Askerdal, en av hyresgästerna.

Pennygångens framtid bildades som en reaktion på Stena Fastigheters förslag på lyxrenoveringar och därefter följande chockhöjningar av hyrorna.

Askerdals egen månadshyra för fyrarummaren på 83 kvadrat skulle höjas från 5 959 kronor till 9 798 kronor, en höjning på över 60 procent.

– Det betyder att en tredjedel av hyresgästerna skulle behöva flytta frivilligt eller av ekonomiska skäl. Stena anser att renoveringen måste göras så här för att den ska hålla i minst 50 år, säger Örjan Askerdal.

Nätverket Pennygångens framtid vill att hela proceduren kring renoveringen ska börja om från början med en dialog ihop med hyresgästerna. Då ska den handla om basrenovering och extra tillval, så att hyresgästerna har råd att kunna bo kvar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.