Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Protester mot Sveriges bästa mamma

Ett svenskt företag startade nyligen en tävling där Sveriges bästa mamma skulle utses. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Det var Findus, som bland annat tillverkar färdiglagad mat, som i början av mars startade tävlingen Sveriges bästa mamma. Tanken var att kora en mamma per vecka till landets bästa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

”Varje år föds lite fler än 100 000 barn i Sverige och 100 000 kvinnor blir följaktligen mammor. Antingen för första gången, eller så är de mamma sedan tidigare. Det finns lika många sätt att vara mamma som det finns barn – inget är rätt, inget är fel. Vi vill hylla alla hjältar där ute som kämpar med vantar och söndersnutna näsor, svar på tal och uppmuntrande ord, hämtning och lämning, fiskpinnar och pannkakor, barn-tv och sagostunder.”

Inte långt därefter började kritiken komma på Twitter: "Hade det inte varit fräschare att kora 'Sveriges bästa förälder'. Pappor torkar väl oxå snoriga näsor?" skrev någon, och "50-talet ringde och vill ha tillbaka sin föräldrasyn", skrev en annan.

Även på Findus Facebooksida trillade kritiska inlägg in: "Ovanligt fånig tävling. Lever ni på 1800-talet? PAPPORNA måste givetvis få vara med".

"Utgå inte från att enbart kvinnor ska ha ansvar för att snyta barn, laga mat och få vardagen att gå ihop. Byt namnet till 'Sveriges bästa förälder'".

Mariette Lindsjö är marknadschef på Findus. Hon berättar att de har fått en hel del reaktioner på tävlingen.

– Det var för någon vecka sedan som någon uppmärksammade det här och tyckte att det var diskriminerande av Findus, och sedan sprids ju sådant här som ringar på vattnet. Men man ska också tillägga att det är oerhört många människor som tycker att tävlingen är bra. Det är många som har hört av sig och velat nominera sig själv och andra, säger hon.

Hon framhåller att det aldrig var meningen att någon skulle känna sig diskriminerad.

– Här på marknadsavdelningen är vi många kvinnor som jobbar mycket, och vi har fantastiska män som hjälper till och drar ett jättelass hemma. I den här tävlingen ville vi lyfta fram fantastiska mammor. Med det menade vi inte att pappor är dåliga föräldrar, det har vi aldrig sagt. Men det visade sig att man kan dra hur stora växlar på det här som helst, vilket folk också har gjort. Ska man vara självkritisk kanske vi skulle ha döpt tävlingen till Sveriges bästa förälder, för att undvika att folk blir sårade.

Men kan du förstå kritiken?

– Sett i backspegeln kanske vi skulle ha varit ännu mer noga med hur vi formulerade oss. Jag kan tänka mig att om man som pappa tidigare har blivit diskriminerad, så är det lättare att ha på sig de glasögonen. Jag tror att det finns en allmän frustration i samhället eftersom pappor diskrimineras i olika instanser. När vi då har en oskyldig kampanj där vi vill hylla alla fantastiska mammor blev det droppen som fick bägaren att rinna över. Jag vet förstås inte, men jag tror att det kan vara så. Man hör ju om pappor som blir diskriminerade på BVC och BB till exempel. Det är förfärligt, och det har jag full respekt för.

Tror du att det hade blivit lika starka reaktioner om ni utsett Sveriges bästa pappa?

– Det är en väldigt intressant fråga. Jag vet faktiskt inte! I det här fallet är det både pappor som har hört av sig och mammor å pappornas vägnar. Jag hoppas att det hade blivit samma reaktioner även i en motsatt situation.

Kommer ni att ha en tävling där ni utser Sveriges bästa pappa nu?

– Man vet aldrig! Vi tar de reaktioner vi får på allvar. Om jag ska vara ärlig vet jag inte.

Ångrar ni att ni drog igång tävlingen?

– Det beror på vilka glasögon man har på sig. Vad som är positivt med det här är att det har blivit en bra debatt. Det finns områden där pappor känner sig diskriminerade, och även om det absolut inte var vår mening att såra någon, så håller det här debatten igång, och det är ju något bra. Men det är alltid lätt att vara efterklok. Vi har lärt oss mycket på det här och jag tror inte att vi hade gjort samma sak i dag, med tanke på reaktionerna – även om många också har tyckt att tävlingen är bra.

Så hur hade ni gjort om ni hade kört tävlingen i dag?

– Vi hade säkert haft tävlingen Sveriges bästa förälder. Vi tror fortfarande på idén Sveriges bästa mamma, men vi hade absolut varit mer noggranna i våra formuleringar för att undvika att missförstås.

Fotnot: Efter kritiken ändrades tävlingstexten på Findus hemsida till att omfatta även pappor ("drygt 200 000 personer blir följaktligen föräldrar" och så vidare), men tävlingen riktar sig fortfarande enbart till mammor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.