Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Protester mot sparpaket i flera euroländer

Det spanska parlamentet har med en rösts marginal fått igenom sitt sparpaket. I Frankrike planeras i dag demonstrationer över hela landet mot planerna att höja pensionsåldern.

Framtiden för Spaniens premiärminister, José Luis Rodriguez Zapatero, hängde på en röst i dagens parlamentsomröstning, enligt spansk press.

Socialistregeringen kontrollerar 169 av 350 mandat i parlamentet. Men för att få igenom nedskärningarna på 15 miljarder euro krävs "kvalificerad majoritet". Zapatero måste därför få stöd från oppositionen. Alternativt kan ledamöter avstå från att rösta.

Baskernas nationalistparti hade aviserat att de skulle rösta emot, tillsammans med det ledande konservativa partiet. Zapateros hopp stod till att ledamöterna från det katalanska nationalistpartiet skulle avstå från att rösta.

Det spanska åtstramningspaketet är bara ett i mängden som nu diskuteras eller genomförs i EU.

Italiens regering beslöt i tisdags att frysa löner, höja pensionsåldern och skära utgifter för skolor och sjukhus. Åtgärderna ska spara 24 miljarder euro, och målet är minskat budgetunderskott från 5,3 procent i fjol till 2,7 procent 2012.

I Italien såväl som Spanien överväger fackföreningar och andra kritiker demonstrationer mot nedskärningarna, en utveckling som efter generalstrejkerna och våldsutbrotten i Grekland under våren bevakas noga av finansmarknaderna.

Trots EU:s och IMF:s gigantiska stödpaket till Grekland återstår där politiska utmaningar. Mycket av vad som planeras bygger på att förslagen får godkänt i parlamentet. Bland annat väntas parlamentet i Aten rösta om en höjd pensionsålder i juni.

Åtstramningspaket har sjösatts även i Lettland, Portugal och Irland, och diskuteras i Frankrike, Tyskland och Storbritannien. I Rumänien planeras strejker med start i nästa vecka på grund av regeringens besparingsplaner där.

I Frankrike planeras demonstrationer över hela landet i dag i protest mot regeringens planer att höja pensionsåldern från dagens 60 år.

Bernard Thibault, ledare för ett av de största fackförbunden, CGT, räknar med att protesterna ska mobilisera fler människor än de drygt 800 000 som gick ut på gatorna i mars för att protestera mot regeringens politik. Han säger till radiokanalen Europe 1 att han räknar med en "mycket stor dag" med tanke på alla de beslut som fattats runt om i landet om att lägga ner arbetet inom en rad olika sektorer i det privata näringslivet.