Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Protest mot cykelväg på Hamngatan

Cykelfartsgatan på Västra Hamngatan är olaglig. Det hävdar en privatperson som vänt sig till domstol för att få frågan prövad.

I början av augusti fjol ändrades förutsättningarna för trafikanterna på Västra Hamngatan. Trafiken på sträckan Grönsakstorget och Drottninggatan skulle ske på cyklistens villkor. Hastigheten för bilar skulle anpassas därefter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En asfalterad cykelbana anlades mitt i gatan. Tanken med det var att det skulle vara lika naturligt för en cyklist som för en bilist att placera sig mitt i gatan.

En privatperson anser att cykelfartsgatan är livsfarlig och menar att kommunen experimenterar med människoliv och skattepengar och har vänt sig till förvaltningsdomstolen.

- Bilister, cyklister och fotgängare skall vara åtskilda för att i möjligaste mån undvika kollisioner, dödsfall och andra olyckstillbud anser privatpersonen i sitt överklagande.

- Något stöd för cykelfartsgata finns inte i trafikförordningen eller lokala trafikföreskrifter. Ingenstans finns dessa cykelfartsgator definierade. Alltså måste detta vara ett svartbygge, hävdar privatpersonen.

Domstolen bör, menar denne, förelägga kommunen att omgående bygga bort cykelfartsgatan på Västra Hamngatan och se till att det inte byggs fler.

Kommunens trafikkontor vet om att ärendet hamnat i domstol.

- Det handlar om den formella handläggningen och inte om utformningen av gatorna, säger Beata Löfmarck på Trafikkontoret.

Hon förklarar att satsningen på cykelfartsgator bland annat görs för att det i centrum är svårt att separera cyklister och bilister.

- Det finns ingen plats för det, säger Beata Löfmarck.

Hon uppger att förändringen på Västra Hamngatan blivit väl mottagen av trafikanterna.

- Vi har gjort en efterstudie och den visar att trafikanterna är väldigt positiva.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.