Proteinrik kost ökar risk för cancer

ANNONS
|

Studien, som letts av cancerforskaren Valter Longo vid University of Southern California i USA, publiceras i tidskriften Cell Metabolism.

Longo och hans kollegor har följt 6831 män i USA i nästan 20 års tid. De drar slutsatsen att det finns betydliga risker med att sätta i sig stora mängder kött, ost och mjölk.

En kost rik på animaliskt protein innebär nämligen fyra gånger större risk att dö i cancer inom en tidsperiod av 18 år. Detta är en anmärkningsvärt hög siffra. Om den stämmer skulle en överkonsumtion av animaliska proteiner vara lika riskabel som missbruk av tobak.

Jämförbart med rökning

ANNONS

"En högproteindiet är nästan lika dålig som rökning för hälsan", säger Longo i ett pressmeddelande.

Detta gäller dock bara för personer som är under 65 år. För äldre personer är effekten intressant nog den motsatta. De kan tvärtom ha behov av att utöka sitt proteinintag.

Med högproteindiet avses en diet där minst 20 procent av kaloriintaget härrör från proteiner. Medelålders personer bör dagligen konsumera cirka 0,8 gram proteiner per kilo kroppsvikt. Detta är långt under den genomsnittliga proteinkonsumtionen i USA som ligger på dubbelt så hög nivå, enligt den tillgängliga statistiken.

LCHF ökar risk

Gunnar Johansson, professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Halmstad, säger att den amerikanska studien bara är den senaste i raden av många som pekat på riskerna med en diet med stora mängder kött och mejerivaror.

–Den bekräftar de tidigare studierna, säger han och påpekar att riskerna ökar med den så kallade LCHF-dieten.

–Proteiner förekommer mer i LCHF än i annan föda. LCHF innebär i princip att man bara tänker på vikten och glömmer att beakta riskerna med att äta stora mängder kött, säger han.

FAKTA: Proteinrik kost bra för 65 +

En kost rik på animaliskt protein från kött och mjölk ökar risken att dö i cancer, för den som är under 65 år. För dem som äldre verkar proteiner däremot förlänga livet.

ANNONS

Det framgår av en ny amerikansk studie, som publiceras i tidskriften Cell Metabolism. I studien har kostvanorna hos över 6000 män i USA följts under 20 års tid, rapporterar flera tidningar.

Forskarnas slutsats är att åldern bör avgöra hur mycket protein vi bör få i oss.

ANNONS