Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Programledaren: Jag kan inte det språket

En gossopran, en pensionärskör och sång på arabiska, hebreiska - och jojk! Helgens mellanakt blir en mäktig manifestation för det mångkulturella musik-Sverige.

Mellanakten i Gävle sjungs på flera språk, bland annat sjunger Gina Dirawi på arabiska och Sarah Dawn Finer på hebreiska.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Till GP säger Sarah Dawn Finer att hon sjunger utan att egentligen kunna någon hebreiska.

- Jag kan inte det språket, men det är som att sjunga på vilket nytt språk som helst, man får arbeta fonetiskt. Jojkiska är ett nytt språk som jag testar också, säger hon med ett skratt.

Mellanakten består av ett potpurri av olika klassiska svenska låtar och även 10-åriga gossopranen Elliot Kleinschmidt och pensionärskören PRO-tonerna från Gävle deltar.

Mot slutet kommer den samiske artisten Jon Henrik Fjällgren in och jojkar, vilket drar med Sarah Dawn Finer.

Jojkar du också?

- Alltså, man blir väldigt medryckt av hans sång, så jag wailar lite på toppen. Vi får se om det blir magiskt eller inte, säger hon.

Innehållsproducenten Edward af Sillén förklarar att det är ett nummer som han brinner för och att han hoppas att människor ska bli berörda av det.

- När programmet öppnades upp för 15 år sedan för annan musikkultur och andra språk så blev det en av sakerna som gör det till hela Sveriges fest, säger han.

Mellanakten är en manifestation för det månkulturella musik-Sverige.

- Det handlar om ursprung och att vi är så många i landet som har olika rötter och att det tillsammans bildar vår kultur.

Vad vill du säga till de haters därute som kommer att bli upprörda?

- Vi gör inte numret för dem.