Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Ljungberg coachar ljudberättare för bästa resultat.
Ann Ljungberg coachar ljudberättare för bästa resultat.

Proffset hjälper dig skapa minnen med ljud

Med appen Time to Tell skapar människor runt om i Sverige ljudalbum och delar med sig till nära och kära eller till alla. Det är lätt att spela in ljudspår och lägga till bilder för alla slags berättelser. Och för den som är sugen på att vässa sina dokumentärer, fiktiva berättelser eller hyllningar ytterligare finns nu professionell hjälp.

Den litterära coachen Ann Ljungberg är expert på storytelling och ingår i teamet runt Time to Tell. Där arbetar hon med att ge råd om hur en berättelse bäst byggs upp. Men hon håller också i webbinarier och workshops där hon visar hur det går till att skapa ljudalbum och tipsar om allt kul som kan göras med appen.

– Jag presenterar också utmaningar till alla berättarsugna. De som vill delta ska då tala in exempelvis skräckhistorier, deckare eller kärleksnoveller, säger Ann Ljungberg.

Fem tips för en kanonstory

Det viktiga är att historier faktiskt berättas och får leva vidare – oavsett kvaliteten på slutresultatet. Men för dem som vill finslipa sin födelsedagshyllning till en äldre släkting, skapa spänning i en fiktiv historia, eller spela in en gripande dokumentär, finns det enkla knep att ta till.

Ann Ljungberg har därför tagit fram en berättarstruktur i fem punkter om hur en riktig kanonstory kan läggas upp.

– Det är en kort och kärnfull struktur som är lätt att komma ihåg och som fungerar för både korta och långa berättelser, säger hon.

Appen Time to Tell hjälper folk som vill berätta historier med ljud. Här är ett exempel på inlästa deckare som går att lyssna på.
Appen Time to Tell hjälper folk som vill berätta historier med ljud. Här är ett exempel på inlästa deckare som går att lyssna på.

Extern länk: Kom igång med Time to Tell

De fem punkterna hjälper berättaren att få med sig lyssnarna från start – det är a och o – och sedan hålla kvar publiken till slutet.

– Mitt bästa tips är att skippa uppvärmningen och ta lyssnarna direkt in i något som väcker frågor eller funderingar som de verkligen vill ha svar på, säger Ann Ljungberg.

Här är berättarstrukturens fem steg:

1) Vad var utmaningen du stod inför?

2) Vad var smärtan/problemet/svårigheten som motiverade dig till att ta dig genom utmaningen?

3) ”Crash and burn” – vilka stora problem stod i vägen för att komma vidare? Som gjorde att problemet närmast kändes oöverstigligt?

4) Förändring – vad bestod förändringen av, lösningen på problemet?

5) Att frodas – vad blev den positiva utvecklingen efteråt?

Inspiration i community

Time to Tell erbjuder också annan coachning än berättarteknik.

För de mest intresserade erbjuds ett medlemsprogram med bland annat workshops om intervjuteknik, ljudteknik, hur appen kan användas på smartast sätt och andra aktuella teman. Medlemmarna i Time to Tell’s community kan också delta i gruppfrågestunder.

I medlemsprogrammet ingår dessutom månadsutskick med olika berättarstrukturer och frågebatterier för olika situationer.

– Det kan vara bra att ha ett frågebatteri med massor av olika frågor att inspireras av, om en persons hela liv ska återges, säger Ann.

Till sist tipsar Ann Ljungberg om ett kommande erbjudande från Time to Tell.

– Vi planerar att utbilda ambassadörer som kan hjälpa till med olika delar i produktionen av ljudalbum. De kommer att kunna anlitas för samordning, intervjuer och inspelningar på fester eller andra tillställningar, säger Ann.

– Och det spelar ingen roll var i världen berättare, lyssnare och ambassadörer finns. Appen blir en samlingspunkt var du än befinner dig.

Det här kan du göra med Time to Tell:

Berätta - Ta chansen att berätta ditt livs historia och bevara den för framtiden. Eller intervjua någon vars röst du vill minnas för alltid.

Hylla - Samla hälsningar, anekdoter, sång och musik i en gåva som jubilaren sent ska glömma. Släkt, vänner eller kollegor från när och fjärran - alla kan enkelt bidra!

Lyssna - Att lyssna är en upplevelse i sig. Lyssna på andras publika ljudalbum eller som inbjuden gäst på privata ljudalbum.

Bli medlem i community – Medlemskap ingår i årsabonnemanget. Välj abonnemang inuti appen.