Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Professorn: ”Fel tvinga unga välja tidigt”

Elitsatsningarna kryper ner i åldrarna och storklubbarna är överens om att specialisering är en nödvändighet. Professor Tomas Peterson håller inte med. – All forskning som finns säger att tidig specialisering är kontra­produktivt.

Petersson är professor på idrottshögskolan i Malmö och har tillägnat en stor del av sin forskning till ungdomsidrotten. Han menar att vetenskapen på området är fullständigt entydig. Den som håller på med flera sporter som ung har större chans att bli bättre. Och att de allra flesta föreningar med elit­ambitioner har en felaktig syn på barnens idrottande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När GP talar med stadens två största elitklubbar, IFK Göteborg och Frölunda, så menar båda att man inte förbjuder några ungdomar att ägna sig åt andra sporter. Men båda menar också att det blir svårt, för att inte säga omöjligt, att kombinera flera sporter när man kommer upp i tonåren.

– De gör helt fel. Och det gör i stort sett alla klubbar, säger Tomas Peterson. Forskningen är helt entydig på den punkten – det finns ett direkt samband mellan vilka som hållit på med flera sporter länge och vilka som blir riktigt bra, säger Tomas Pettersson.

Pettersson ser inte med blida ögon på de klubbar som i sin ungdomsverksamhet väljer att rangordna och ställa krav på sina spelare för att lagen ska få bättre resultat. Ett kortsiktigt tänkande som leder till sämre spelare på sikt, menar han.

– Det här är värst i storstäderna, för där finns det alltid fler ungar som står på kö. På landsbygden kan man inte behandla folk lika jävligt, för då får man inte ihop fullt lag när barn väljer att sluta. Det har varit svensk idrotts räddning.

Värst är enligt forskaren sporter som simhopp, konståkning och gymnastik, där barn som ännu inte är fullt utvecklade tävlar på mycket höga nivåer. Enligt Peterson får det en tydlig effekt – de slutar tidigare.

– Det finns en studie som visar att medelllängden för en elitidrottskariär är 11 år. Det betyder att de som börjar tävla när de är fem år kommer att sluta innan de ens är vuxna, säger han.

Han hyllar således Öis, som uppmuntrar Joel Mumbongo att kombinera sina sporter så länge han själv önskar.

– Om det är så, så är det djupt sympatiskt. Han ska självklart göra det så länge han kan och vill.

Och vad säger du till föreningar som menar att elittänkandet måste införas i ungdomsåren för att klubben ska kunna nå framgång?

– Att det är felaktigt. Vad har de för belägg? Den variabeln som premieras mest inom ungdomsidrott är fysisk mognad. Det betyder att de som utvecklas senare sållas bort. Vi går miste om massa talanger på så sätt, säger Tomas Pettersson.

Hans förslag för att vända trenden är radikalt:

– Slopa alla ungdomslandslag upp till U21. Då får vi ett bättre landslag på sikt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.