Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Professor: "Assange en sidofigur"

Risken har ökat för Wikileaks-grundaren Julian Assange att bli åtalad i USA efter den fällande domen mot Bradley Manning för spionage, hävdar Assanges advokat Michael Ratner i Washington Post. Assange skulle kunna ställas inför rätta som medskyldig, säger Ratner till tidningen.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, håller inte med om Ratners uttalande. Agrell menar att USA:s intresse för Assange är mycket mindre än vad det var för Manning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Manning var amerikansk soldat, vilket är mycket mer symboliskt; en soldat får inte svika sitt land. Assange är egentligen en sidofigur och Wikileaks har torkat ut efter Manningmaterialet, säger Wilhelm Agrell till TT.

Han påpekar att den spionanklagade Edward Snowden gick direkt till medierna med sitt hemligstämplade material, inte via Wikileaks.

Agrell ser hursomhelst domen mot Manning och jakten på Snowden som en "tydlig vilja" från den amerikanska staten att få stopp på läckor, och tror att domen har en avskräckande effekt för presumtiva visselblåsare.

-Riskerna för den som lämnar ut material är ungefär lika stora som under kalla krigets dagar, säger han.

Åklagarna i militärrättegången sade att Assange var en "informationsanarkist", som uppmuntrade Manning till att läcka hundratusentals hemligstämplade militära dokument och diplomatpapper.

-Domen mot Manning förbättrar USA:s möjligheter att åtala Assange - om intresset finns, och det är mer en politisk fråga än en juridisk, säger David Lindahl, informationssäkerhetsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.

I och med domen mot Manning har rättsväsendet klarlagt att Mannings agerande var brottsligt, och därför, menar Lindahl, är det lättare att åtala Assange för medhjälp till läckorna.

-Men Assange finns på en annan nations mark och därför tror jag att det är mer en politisk fråga. USA måste tänka på sina relationer till Storbritannien, Australien, Ecuador och övriga Sydamerika. De måste väga hur gärna de vill komma åt honom mot vad de får för internationell pr av det.

Wikileaks läcka Manning frikändes från anklagelsen om högförräderi men befanns skyldig till nästan alla andra åtalspunkter, däribland spionage, och riskerar många års fängelse.

Julian Assange kallar Badley Manning för hjälte och anser att den fällande domen skapar ett "farligt prejudikat":

-Att föra ut sann information till allmänheten får aldrig betraktas som spionage.

I dag fortsätter den rättsliga förhandlingen i Fort Meade mot Bradley Manning, och delen som handlar om straffet påbörjas. Det är dock oklart om påföljden meddelas redan i dag.

Manning, som dömts på 19 av de 21 punkter han var åtalad för, riskerar fortfarande 136 års fängelse.

Till dagens förhandling har åklagarsidan och försvaret kallat vittnen som ska tala om Mannings motiv och följderna av hans läckor.