Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anna-Maria Hallgarn tog emot Annalisa Ericson-stipendiet på söndagskvällen.

Prisutdelning överraskade på operan

En stolt och rörd Anna-Maria Hallgarn tog emot Annalisa Ericson-stipendiet på Göteborgsoperan på söndagskvällen. Prisutdelningen kom som en överraskning för publiken direkt efter sista föreställningen av Carmencita Rockefeller.

Annalisa Ericsons stipendium har legat på is i tre år på grund av en arvstvist efter hennes bortgång 2011.

Men nu är tvisten löst och prissumman har höjts till 50 000 kronor. På söndagskvällen delades stipendiet ut på Göteborgsoperans scen, direkt efter den sista föreställningen av Carmencita Rockefeller.

Årets pristagare är huvudrollsinnehavaren Anna-Maria Hallgarn. I motiveringen skriver juryn att hon "har tagit andan ur publiken med starka, trovärdiga, välsjungna och underhållande rolltolkningar". Förutom rollen som Carmencita har hon bland annat spelat bipolär mamma i Next to Normal och Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar

Anna-Maria Hallgarn menar att stipendiet är viktigt för att stärka statusen för musikalartister.

- Både i USA och i England är det på ett helt annat sätt, där kan de största stjärnorna varva skådespeleri med sång och musikal. I Sverige tror man litegrand att är man bra på en grej så kan man inte något annat. Det håller på att tvättas bort, men det tar lite tid, säger hon.

Hur känns det att få Annalisa Ericsons stipendium?

- Fantastiskt roligt! Jag är rörd och tacksam. Vilken ära!

Kände du på dig att du skulle få priset?

- Absolut inte! Jag är väldigt stolt över vår yrkeskår och vi hamnar sällan i fokus.

Vad ska du göra med pengarna?

- Jag ska börja med att ta med familjen till London. Min bror bor där. Vi ska köpa musikalbiljetter och äta gott. Vi har jobbat hårt i vår så det ska bli första prioriteringen att börja sommaren med något riktigt mysigt.

Vad gör du härnäst?

- Jag har sommarlov ett tag. I juli ska jag vara drottning i ett par veckor i Nyköpings gästabud, som spelas utomhus på plats. I höst ska jag spela The Last 5 years på Åbo Svenska teater. Det är så kul att de vågar satsa på lite nya musikaler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.