Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Prisavdrag för döv valp

När den nyblivna ägaren upptäckte att valpen var döv ville hon ha pengarna tillbaka och skadestånd. ARN fann klagomålet berättigat men föreslog istället prisavdrag och sa nej till skadestånd.

Priset för hunden var 16 000 kronor. Eftersom parterna kom överens om att uppfödaren skulle ha rätt till en valpkull blev kontantdelen reducerad till 8 000 kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bara några dagar efter köpet anade den nya ägaren oråd över valpens hörsel. Ett besök hos en veterinär avslöjade att hunden var döv.

Kvinnan kontaktade ett försäkringsbolag som svarade att den döva hunden var värderad till 16 000 kronor. Hon ville inte lämna tillbaka valpen på grund av rädsla för att uppfödaren skulle avliva hunden. Detta för att få ut hela försäkringspremien. I stället ville hon få pengarna tillbaka vid köpet och ett skadestånd på 1 250 kronor.

Kenneln menade att motparten redan fått tillbaka hälften av köpeskillingen när hon enbart betalade halva värdet för valpen. Uppfödaren försvarade sig också med att kvinnan erbjudits hävning av köpet.

Även om ärendet handlade om en djuraffär bedömde ARN, Allmänna Reklamationsnämnden, att konsumentköplagen var tillämplig i tvisten. Att varan (valpen) var behäftad med fel och därmed inte motsvarade förväntningarna fanns inga tveksamheter om.

Därmed fastslogs att kvinnan var berättigad till ett prisavdrag. Nämnden tyckte också att avdraget skulle ha utgångspunkt i det belopp som den klagande erlagt kontant, det vill säga 8 000 kronor. Men avgörandet gick inte så långt i krontal som köparen hade hoppats på.

ARN fann i stället att ett avdrag på 4 000 kronor var mer skäligt och avslog också kravet på skadeståndsersättning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.