Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pridetåg med fokus på Ryssland

Under Prideparaden dansade tusentals människor genom Stockholm. Men bakom glädjen fanns också oro över ryska antihomolagar. -Vi ska visa vårt absoluta stöd till Ryssland och rucka omkull landet med ren kärlek, säger Mark Levengood.

Traditionsenligt hölls paraden under Stockholm Prides sista dag på lördagen. I år gick mellan 50 000 och 60 000 deltagare, enligt polisens beräkning, från Medborgarplatsen på Södermalm till Pride park på Östermalms IP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Feststämningen var hög, och till tonerna av schlager och popmusik rörde sig den färgglada massan framåt. Vardagsklädda kvinnor och män gick bredvid hårt sminkade och uppklädda deltagare. Men allt handlade inte om glädje.

Ryssland i fokus

Den senaste tiden har Rysslands nya antihomolagar uppmärksammats. Landet, som arrangerar vinter-OS nästa år, kommenterades ideligen av paradens deltagare.

-Svenska OS-deltagare borde verkligen agera, man kan inte behandla människor som Ryssland gör, säger stockholmaren Britta Tegby Frisk.

Enligt Stockholm Prides ordförande Peter Rimsby har fler svenskar anslutit till Pride just på grund av Ryssland. Mark Levengood, som gick i paraden tillsammans med Jonas Gardell under parollen Torka allas tårar, anser att Ryssland är den viktigaste frågan just nu.

Tejpade munnar

Hundratals deltagare från RFSL gick med igentejpade munnar iklädda vita tröjor med budskapet Marching for those who can't. Och Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson gick i paraden tillsammans med andra representanter från Försvarsmakten för att manifestera alla människors lika värde.

-Det här landet står för mänsklig kvalitet, men på andra delar i världen sköter de sig inte på ett adekvat sätt, säger Göranson.

Paraden, som varade i ungefär fyra timmar, gick lugnt till enligt polisen. Trots tryckande värme finns inga rapporter om paraddeltagare som säckat ihop av överansträngning.

Fakta: Pridefestivaler
Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival och arbetar för att synliggöra frågor om och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella samt trans- och queerpersoner.
På lördagen arrangerades Prideparaden i Stockholm. Pridefestligheter har arrangerats även på andra håll i Europa, bland annat i Amsterdam, Brighton och Hamburg där kortare och längre festivaler har pågått under veckan.
Pridefestivaler hålls också de närmaste veckorna i bland annat Reykjavik, Prag och Köpenhamn. Örebro har en egen parad den 31 augusti.

Källor: ILGA Europe och Stockholm Pride (TT)