Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President som avskyr medier

Falska nyheter, twitterkrig och en president som avskyr medierna. Donald Trump har mött chefer för de fem största amerikanska tv-bolagen. Men twittrade direkt att bolagen är skurkar och fientliga.

Påhittade nyheter på nätet har nått hundratals miljoner människor jorden runt under den amerikanska valkampanjen. Delningarna på Facebook har slagit rekord. Även etablerade medier har publicerat  en del av de falska nyheterna, som att påven uttalat sitt stöd för Donald Trump. Påhittade citat – som sägs komma från vanligtvis trovärdiga tidningar och tidskrifter – sprids snabbt. Trump påstås felaktigt till tidskriften People ha sagt att han utan tvekan skulle välja republikanerna om han ställde  upp som presidentkandidat eftersom partiets väljare är de dummaste i USA och slukar allt som de ser i konservativa tv-kanalen Fox.

LÄS MER: Baldwin och Trump i Twitterbråk

LÄS MER: Trumps besked: Tänker överge TPP direkt

Uppgifter om att Clinton har en svart son

Uppgifter har spridits om att Bill Clinton skulle ha en svart son, att han våldtagit kvinnor och att paret Clinton är ansvariga för mord. Donald Trump har fångat upp nätstormen om att Hillary Clinton är korrupt och skurkaktig och att hon borde ställas inför rätta och låsas in.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg avfärdade till en början helt all kritik om att Facebook är med i spridandet av lögner och hat. En publicerad falsk nyhet – ofta till synes korrekt – kan delas och nå hundratusentals på ett dygn. 

Men sedan president Barack Obama påpekat att sociala medier också har ett ansvar har Zuckerberg retirerat och lovat att införa nya regler. Även Tysklands kansler Angela Merkel har varnat för hur falska nyheter på nätet kan skada demokratin.

Men kanske är det redan för sent när traditionella medier framställs som opålitliga och partiska och uppgifter på nätet lanseras som sanningar som förträngts av politiska skäl av den politiska och journalistiska eliten.

LÄS MER: Vita nationalister hyllar Trump

LÄS MER: Trumpskydd kostar New York miljoner

Attacker mot journalister

Donald Trump gjorde attackerna på journalisterna, som följde honom under kampanjen, till rutin. Han pekade på pressuppbådet och ropade att alla var  korrumperade, partiska och och skurkaktiga. Han namngav enskilda journalister från talarstolen och gav sig särskilt på tv-bolaget NBC och New York Times. Trumps anhängare skanderade regelmässig hatiska slagord mot medierna.

Bland alla ministerkandidater som kallats till Trump Tower i New York och klubbhuset på en av Trumps golfbanor i New Jersey, har också funnits de högsta cheferna och programledare för de fem stora tv-bolagen. Tanken var en slags eld upphör efter valet med önskemål från tv-bolagen att medierna skall behandlas korrekt och att det skall finnas en rimlig möjlighet att bevaka presidenten. I det ingår presskonferenser, bakgrundssamtal och att reportrarna som är ackrediterade vid Vita huset skall kunna följa med presidenten på resor.

Men samtalet tycks ha havererat direkt att döma av Donald Trumps twittrande efter mötet. Han kallade medierna skurkaktiga. Trumps stab var rädd för att han skulle twittra bort sina möjligheter att bli president i slutskedet av kampanjen och beslagtog telefonen. Men nu har han fått tillbaka mobilen igen och staben påpekar att han även i fortsättningen kommer att twittra fritt.

LÄS MER: Trumps vicepresident utesluter inte tortyr

LÄS MER: Kändisar hånar "Hamilton"-bojkott

Attackerar även Broadway

Han kritiserar ständigt artiklar och nyhetsinslag som behandlar arbetet med att forma den nya administrationen. Han kan inte ens avhålla sig från att ge igen mot komiker som gör sig lustiga på hans bekostnad. Trump gick dessutom igång när vicepresident Mike Pence buades ut då han kom till Broadwayföreställningen Hamilton och huvudrollsinnehavaren läste upp några rader om människors lika värde. 

Trump twittrade ut sin ilska och hävdade att han hört att den hyllade pjäsen är urdålig.