Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stadsbiblikotekets chef, Christina Persson, vid barnavdelningens stora fönster.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Premiärfest hela veckan på nya bibblan

Jakob Eklund kommer inte till Stadsbibliotekets stora nyinvigning på onsdagen. Däremot har många andra redan varit på smygpremiär.

På onsdagen klockan 13.00 blir det officiell invigning av det ombyggda och utökade Stadsbiblioteket i Göteborg. Sedan pågår premiärfesten med ett digert program i dagarna fem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det har dock redan varit flera visningar för inbjudna gäster på biblioteket. Den 10 april hölls en smygpremiär i regi av Västsvenska handelskammaren och huvudentreprenören FO Petersson.

Gästerna fick se lokalerna och lyssna till scensamtal med kulturskribenten Jan Gradvall, tidningen Filters chefredaktör Mattias Göransson och författaren Eija Hetekivi Olsson.

Stadsbibliotekets chef Christina Persson tycker inte att det är konstigt att affärsnätverket fick första tjing att se det nya folkbiblioteket.

- Jag tycker inte det, de hade ett program som passade väl in hos oss. Vi har haft de bästa relationer med både Higab och FO Petersson så det kändes bara naturligt att de ville visa upp det de byggt för sitt nätverk, säger Christina Persson, som själv var på plats och berättade om biblioteket.

Byggnaden har även förhandsvisats för chefer för stadsdelsbiblioteken, därtill har de anställda fått bjuda in sina anhöriga och så har det hållits pressvisning.

På onsdagen öppnas dörrarna för hela folket, då festligheterna pågår 13.00-23.00, med bland andra poeten Lina Ekdahl, artisten Kikki Danielsson, trollkonstnären Robert Berlin och artisten Kristian Antilla.

Den enda som har tvingats ställa in sin medverkan är skådespelaren Jakob Eklund. Förberedelserna dagarna före invigningen har varit hektiska.

- Det är jättemycket att göra, i stort och smått. Ena stunden plockar vi bort möbler från en golvyta som ska bonas, andra stunden flyttar vi dit möbler för att bona på nästa ställe. Vi öppnar med fokus på att ha allt så klart som möjligt, men det viktigaste är att få komma igång nu, säger Christina Persson.

GP kommer att vara på plats och liverapportera under den första invigningsdagen.

Fakta: Godbitar ur programmet

Onsdag 13.00-23.00

13.00 Officiell invigning med bland andra Jaqee.

13.30 Dörrarna på entréplan öppnas.

14.30-17.00 Gäster, quiz och boktips med bland andra Kikki Danielsson och Lina Ekdahl.

21.00 Kristian Anttila.

Torsdag 09.00-21.00

11.00 och 16.00 Visning, hitta rätt i Stadsbiblioteket.

14.00 och 18.00 Visning, Stadsbibliotekets konst, design och arkitektur.

18.00 Poesi med bland andra Isak Eldh, UKON & Njurmännen.

Fredag 09.00-21.00

11.00 och 16.00 Visning, hitta rätt i Stadsbiblioteket.

14.00 och 18.00 Visning, Stadsbibliotekets konst, design och arkitektur.

18.00 Göteborgsk hiphopkavalkad med bland andra Lady Louise, Khaled och Maktskiftet.

Lördag 10.00-18.00

15.00 Tiden är ingenting, ett samtal om tid med skådespelaren och regissören Henric Holmberg och idéhistorikern Sven-Eric Liedman.

Söndag 10.00-18.00

11.00-18.00 Familjedag med bland annat sagor med Allas barnbarn och Marita Sonestedt, dans med Mama Gumbo och musikteater med Markatta musikteater.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.