Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Prata med unga om hedersvåld

Om en ung kille på Hisingen dödas av hedersskäl, kan det inte ses som vilket mord som helst.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Barnamord är det brott som torde väcka mest avsky. Ändå finns det människor, en del av dem politiker, som värjer sig när det kommer till att tala om orsakerna. Sådan beröringsskräck vinner ingen på, särskilt inte de unga tjejer och killar som blir utsatta för fysisk och psykisk misshandel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan finns det människor som pratat för lite, eller gjort för lite, vad gäller hedersvåld för att de inte förstått. Rikspolischef Bengt Svensson erkände, på ett seminarium i Visby, att det finns brott han utrett och hanterat som borde ha kallats hedersrelaterade, men som han då inte förstod var det. För att vässa polisens möjligheter utlovade han därför en polisiär expertgrupp, som utredarna i länen kan få stöd av i komplicerade ärenden. Expertisen skall också vara tillgänglig för snabba telefonråd.

Behovet av förbättring gäller även andra myndigheter, som socialtjänst och skola. Därför pågår nu olika insatser för att sprida kunskap. Carin Götblad är nationell samordnare för regeringens satsning mot våld i nära relationer. Hon berättar bland annat om resurscentrat Origo, som finns i Stockholms län, och vars huvuduppgift är att utbilda yrkesverksamma i att tidigt upptäcka tecken till förtryck, hot och våld.

Även om medvetenheten om hedersproblematiken ökat och det finns lagstadgad anmälningsplikt vid misstänkt barnmisshandel, fungerar det inte alltid i praktiken. Missuppfattningar kring sekretessreglerna inom socialtjänsten är ett problem. Larm går inte ut, eller polis och åklagare nekas uppgifter för att socialsekreterare inte tror att de får berätta.

Socialtjänstens begränsade öppettider är ett annat problem, som får en representant från Fryshuset att ifrågasätta det lämpliga i att lämna så mycket tungt ansvar till frivilligorganisationer efter kontorstid.

Carin Götblad höll med. Så kanske får vi, framöver, se fler gå jour.

Brist på samverkan och underliga regler är andra hinder. Skatteverkets stelbenta omprövningsregler för människor som lever med skyddad identitet är tydligen en källa till frustration. Om skyddet funkat, och personen sluppit bli hotad, kan verket se det som skäl att neka fortsatta skydd.

Att förebygga, exempelvis genom att regelbundet låta representanter från myndigheter och hjälporganisationer prata i skolorna om ungas rättigheter, är också viktigt. Liksom att nå unga av båda könen. Hedersproblematiken drabbar såväl pojkar som flickor.

GP 5/7-12