Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pr-värdet bonus för Chalmers

Pr-värdet för Chalmers är oerhört stort, säger grafenprojektets ledare Jari Kinaret.

I går var det stort firande i Bryssel, när EU-kommissionen avslöjade att Kinarets och Chalmers projekt är ett av EU:s flaggskepp de kommande tio åren, med en beräknad budget på en miljard euro (cirka 8,7 miljarder kronor i dagens penningvärde). EU:s budget svarar för hälften av finansieringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det var nästan Hollywoodstämning, många intervjuer och gratulationer, säger professor Jari Kinaret.

I dag är han tillbaka på Chalmers institution för fysik.

- Förmiddagen går nog åt att svara på alla gratulationer vi fått, säger han.

Men det fanns också ett mail i hans korg från ett svenskt storföretag.

- Vi vill gärna vara med, skrev de.

Kinaret är övertygad om att det bara var det första mailet från näringslivet, nu när man med säkerhet vet att projektet blir av.

Under måndagen var det flera internationella medier som uppmärksammade Jari Kinaret, Chalmers och grafenprojektet. Financial Times hade en helsida. New York Times och International Herald Tribune uppmärksammade Chalmers på sina förstasidor. Tyska Züddeutsche Zeitung och franska Le Monde har också haft större artiklar om Chalmers och grafenprojektet.

- Den typen av pr har vi ingen budget för på Chalmers, dessutom är det redaktionellt material som väger så mycket tyngre.

- Det är oerhört stort för Chalmers, och kan få följder långt utanför grafenprojektet. Förhoppningsvis underlättar det för oss att rekrytera studenter och forskare. Det kommer säkert att göra Chalmers attraktivt som partner på långt fler områden, säger Jari Kinaret.

I eftermiddag räknar Jari Kinaret att vara tillbaka i vardagen. Det återstår en del förhandlingar med EU-komissionen.

- Sedan måste vi och våra partners diskutera hur vi skall hantera patent och andra intellektuella tillgångar som finns och kommer fram under projekttiden.

Jari Kinaret vet att fler forskargrupper vill ansluta sig.

- Under de första två och ett halvt åren har vi nio miljoner euro (knappt 80 miljoner kronor) för det. Vi måste utvärdera på vilka områden vi vill ha stärkt kompetens, eller rent av vidga forskningsområdet. Jag skulle gissa att vi kan ta in ytterligare 20 à 30 fler grupper, säger Jari Kinaret.

Men det blir några tuffa månader fram till hösten. För EU:s finansiering av grafenprojektet börjar först i höst.

- Den tiden får vi klara på Chalmers egen budget. Men jag vet att Chalmers ledning ger projektet högsta prioritet, säger Jari Kinaret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.