Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Portugal lockar allt fler svenskar

Nu upptäcker allt fler svenskar Portugal. Klimatet, den vänliga befolkningen och gynnsamma skatteregler gör landet till en ny favorit hos nordbor. Under 2015 var det rekordmånga som valde att lämna Sverige just Portugal. – Människorna är trevliga, stränderna vackra och naturen genuin. Här finns något för alla, säger Björn Jacobsen, på Fastighetsbyråns kontor i Cascais, Portugal.

Enligt siffror från SCB har antalet utvandrande svenskar till Portugal ökat med 52 procent det senaste året. Det går att jämföra med Spanien där siffran är 21 procent.

– Fler och fler får upp ögonen för det här landet. Min känsla säger att intresset bara kommer fortsätta öka, säger mäklaren Björn Jacobsen.
Landets heta bostadsmarknad talar för att han har rätt. En jämförelse mellan första kvartalet 2015 och samma period 2016 visar en prisökning på 6,9 procent.

– Det byggs inte så mycket nytt här vilket bidrar till ökande priser, säger Björn Jacobsen.
Enligt honom är Portugal mindre exploaterat än många andra länder i Europa. Mycket av naturen runt om städerna är orörd.
­– Du kan sätta dig i bilen och köra en timme i valfri riktning och komma till helt orörd natur med vackra stränder, det är ovanligt i Europa.

Den genomsnittlige svensken som flyttar till Portugal är 55 plus.
– Många i 50-årsåldern vill passa på att göra en investering innan priserna går upp, kommenterar Björn Jacobsen.
På plats i Portugal märker mäklarna en förändring, intresset för landet rör sig nedåt i åldrarna.
– Intresset hos den yngre målgruppen ökar, i förra veckan sålde vi till exempel ett hus till 30-årig man. Många svenskar besöker Portugal under sommaren och upptäcker hur trevligt landet är, berättar Björn Jacobsen.

En annan anledning till att allt fler svenskar söker sig till Portugal är de förmånliga skattereglerna för privata tjänstepensioner. Som boende i Portugal behöver du inte betala en krona i skatt när du tar ut din privata tjänstepension.

Björn Jacobsen lyfter också fram klimatet som ett stort plus.

– Största delen av året är klimatet som en bra svensk sommar med varma dagar och svala nätter, det vill säga helt perfekt.

Läs mer om att köpa bostad i Portugal här.