Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Portugal godkände krisbudget

Portugals parlament godkände på fredagen 2010 års statsbudget. Det var en framgång för den socialistiska minoritetsregeringen, som nu fått politiskt stöd för att minska budgetunderskottet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Högerpartiet Socialdemokraterna uppfyllde ett löfte till regeringen att avstå från att rösta. Därigenom försvann den osäkerhet om hur landet ska kunna skära ned de offentliga utgifterna som uppstått när spänningen mellan de båda partierna ökat på sistone.

-Jag är mycket nöjd med att landet nu har en godkänd budget. Detta är en politisk seger för landet, sade premiärminister José Socrates efter omröstningen, och tillade att "detta är en budget som landet behöver".

Budgetarbetet hade försenats av förra årets parlamentsval. Den nu antagna budgeten innefattar bland annat ett lönestopp för offentligt anställda och syftar till att få ned underskottet till 8,3 procent av bruttonationalprodukten (BNP) i år, från 9,3 procent förra året. De stora fackförbunden har redan genomför en strejk i protest mot lönefrysningen.

Tillväxten i år beräknas till 0,7 procent, ett framsteg från förra årets kräftgång på minus 2,7 procent som var den värsta recessionen i Portugal på flera decennier.

När regeringen nu fått igenom 2010 års budget ökar dess förhoppningar om ett brett politiskt stöd för det långsiktiga arbetet med att få bukt med underskottet. Portugal hoppas att i det avseendet kunna hantera krisen på ett annat sätt än ännu hårdare drabbade Grekland.

Regeringen vill att parlamentet ska rösta om en långsiktig budgetplan för att säkra detta politiska stöd. Omröstningen väntas ske den 25 mars, vilket råkar vara dagen innan borgerliga Socialdemokraterna väljer ny partiledare. Fram till 2013 vill regeringen få ned budgetunderskottet till 2,8 procent av BNP.