Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Porren blir kvar i TV 4 – koncernen kluven

TV 4 har bestämt sig: Porren blir kvar på dotterkanalen Canal plus. Beslutet är känsligt och har skapat en spricka inom koncernen. – Jag tycker att det är åt helvete att TV 4-gruppen visar porrfilmer, ­säger ­Jonas Björck, utrikesreporter på TV 4 Nyheterna.

Det är lördag kväll och klockan har just passerat midnatt. På Canal plus hits startar filmen Kung-fu nurses a go-go 2. I tablån står det ”Sjuksköterskor + kung-fu + sex. Behöver vi säga mer? Här bjuds på hård ­action och hårt sex. Det här vill du definitivt inte missa!”

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den som hörsammar uppmaningen får se en manlig patient, utsliten av sitt tuffa jobb som porrskådespelare, som får handfast vård av två sjuksköterskor i kortkorta uniformer och skyhöga klackar.

Mellan varven ryker kvinnorna ihop i buskisartade slagsmål. Sedan har de välrakat sex igen. Så fortsätter det i två timmar.

Porren utgör cirka tre procent av ­Canal plus utbud, eller mer konkret: I december visades cirka 90 porrfilmer, men ­kanalens hemsida skyltar knappast med det erotiska utbudet. När jag söker på ”erotik” får jag en träff – på Ingmar Bergman-­filmen Sommaren med Monika. En sökning på ”porr” ger noll träffar.

Inga riktiga preferenser

– Vilken sorts erotisk film jag föredrar? Eh, jag har väl inga riktiga preferenser. Jag tittar inte speciellt mycket.

Johan Kleberg skruvar på sig där han sitter i ett mötesrum i TV 4-huset i Stockholm. Han är operativ chef för Canal plus och den som ska prata med journalister om porren.

Johan Kleberg tillägger att han förstås har kollat på porrfilm någon gång. För övrigt har Canal plus en erfaren inköpare, som väljer ut, köper in och ser all porrfilm innan den sänds.

Om det skulle behövas klipper inköparen bort olämpliga scener.

Kan jag få prata med den inköparen?

– Nej. Det är vår policy att det är jag som pratar om erotiken.

Trots flera påstötningar vill inte heller TV 4-gruppens vd Jan Scherman låta sig ­intervjuas om porren.

Konflikt med koncernens värderingar

Inte ens TV 4:s egna medarbetare har fått ställa sina frågor om porren direkt till Jan Scherman. När Bonnierägda TV 4-gruppen köpte Canal plus 2008 uppstod genast diskussioner om porren i TV 4-huset.

– Jag och många av våra medlemmar tycker att den traditionella porren står i konflikt med koncernens värderingar. Porrindustrin är inte särskilt etisk, dessutom påverkar vi med det vi sänder och det här innehållet är inte vidare jämställt, säger Sara Stenman, redaktör på Nyhetsmorgon och ordförande i journalistklubben på TV 4.

Hon får medhåll av Helena Gissén, politisk kommentator och jämställdhetsombud för journalistklubben.

– Jag tycker inte att TV 4-gruppen, med sin uttalade familjeprofil och höga svansföring när det gäller andra moraliska frågor, ska befatta sig med den traditionella porrindustrin, säger hon.

Jonas Björk, utrikesreporter, är ännu tuffare i sin kritik.

– Det är fel att visa porrfilm, av moraliska, etiska och humanistiska skäl. Jag blir beklämd och förbannad, säger han.

Johan Kleberg tycker att det är bra att porren debatteras internt.

– Men det tycks vara lättare att kritisera porren än att diskutera etiska frågor kring annat innehåll. Jag önskar mig en större diskussion, som också tar upp varför de flesta av våra programledare för stora underhållningsprogram är män, eller hur ett program som Idol påverkar prestationsångesten hos unga människor.

Koncernledningen lade tidigt ner den rena porrkanal, Canal 69, som ingick i köpet. Pressad av kritiken startade Scherman också en utredning om den porr som visas efter midnatt på vissa filmkanaler.

Nu är utredningen klar. Porren stannar.

– Vi blev förvånade. Eftersom det är en fråga som engagerar personalen så borde ledningen informera tydligt vad man har kommit fram till och varför, men vi upplever att ledningen inte vill prata om det och vi har inte fått en bra förklaring varför de måste ha kvar porren, säger Sara Stenman.

Enligt branschtidningen Resumé visar TV 4:s utredning att ett porrfritt Canal plus riskerar att förlora cirka 100 000 av sina omkring en miljon nordiska abonnenter. Omräknat i pengar skulle det innebära ett tapp på 250-300 miljoner kronor.

– Jag vet inte hur de har kommit fram till det. Det går inte att räkna fram det på det sättet, säger Johan Kleberg.

Men han säger inte att de har helt fel.

– Jag kan inte säga mer än att tittarsiffrorna är relativt höga, erotiken har varit en del av vårt utbud under lång tid och att det naturligtvis finns problem i industrin, men att vi kan hantera det genom att vara en noggrann köpare.

Porrfilmer är dessutom billiga, de kostar bara en bråkdel av vad man får betala för en HBO-serie. Å andra sidan har utbudet på internet gjort att värdet också har minskat och Johan Kleberg öppnar för att porrbeslutet kan ändras.

– Vi vill bredda Canal plus mot familjetittande och där kan det förstås finnas en motsättning. I ett familjebeslut så kan det vara problematiskt att vi visar erotik. Än så länge tror vi att värdet är större än risken för TV 4-gruppens varumärke, men det kan förändras över tid.

Canal plus har försökt slänga ut porren en gång. I boken Porr – en bästsäljande historia av Mattias Andersson berättas om när kanalen, som då hette Filmnet, i början av 90-talet tog bort porren efter krav från den sydafrikanska ägarfamiljen, som ansåg att deras varumärke var i fara. Resultat: Mängder av kunder sa upp sina abonnemang. Och porren återtog sin plats i tablån.

I dag spelar filmerna mindre roll för betal-tv-företagen, eftersom porren till stor del har flyttat ut på internet. Men fortfarande ses den som tungan på vågen i kampen om betal-tv-kunderna.

– Ja, så kan det kanske vara. Men den har väldigt begränsad påverkan när det gäller att få nya kunder, säger Johan Kleberg.

Men utan porren hoppar kunderna av?

– Ja. Det är svårt att veta säkert, men vi ser att tittarsiffrorna fortfarande är höga, så det finns en efterfrågan.

Klockan har passerat två på natten och filmen med de kampsportande sjuksköterskorna är slut. Nu börjar filmen Spin the bottle. ”När Jenny och hennes vänner samlas för att leka snurra flaskan är det inte oskyldiga kyssar som väntar. Det blir betydligt mer vågade utmaningar.”

Jämfört med Kung-fu nurses a go-go 2 är den här filmen betydligt mindre explicit. Det är en mjukporrfilm, anpassad för Norge, där reglerna bland annat förbjuder könsorgan i rörelse. De norska kunderna har alltså haft svart i rutan under den två timmar långa Kung-fu-filmen.

Orsaken till att mjukporrfilmen visas sist är att publiken är mycket större på den hårdare varianten, berättar Kleberg.

– En inledande diskussion vi hade var om man kunde välja att visa finare porr, vad nu det är, men det skrinlade vi ganska tidigt, för det vore nog att göra det väldigt enkelt för sig, säger Johan Kleberg.

I stället använder man sig av metoden ”Köp in mer av det som går hem”.

– Alla tittarundersökningar visar att den erotik som efterfrågas av tittarna inte är den fina erotiken, säger Johan Kleberg.

Får inte intervjuas

Med tittarundersökningar menar han tittarsiffror. I genomsnitt tittar 30 000 personer på Canal plus porrfilmer. Och det på tider då andra kanaler knappt har mätbara tittarsiffror.

Inköparen av porr på Canal plus har haft det som en av sina arbetsuppgifter under många år. Det är han som åker till den stora erotikmässan i Las Vegas och väljer ut porren till den nordiska marknaden. Efter eget huvud. Men honom får jag inte intervjua.

I stället förklarar Johan Kleberg noggrant vilka regler inköparen har att följa:

n Alla skådespelare måste ha fyllt 18 år. De får inte heller se yngre ut.

n Ingen får vara alkohol- eller drogpåverkad.

n Inget hot eller våld får förekomma.

n Handlingen får inte heller anspela på våld eller berusning.Han betonar också att tittarna själva kan blockera porren på sin box. Den som inte vill se ska slippa.

Vad har ni för koll på produktions­villkoren?

– Vi köper filmer från leverantörer som har ett track record eller god renommé och garanterar att arbetsvillkoren är okej, att folk får betalt och att man inte använder skådespelare som är drogberoende.

Med tanke på det enorma utbudet – är inte filmerna ni visar väldigt lika varandra?

– Jo, men tv-branschen är ganska konservativ. Man tenderar att gå på säkra kort och det gäller även när vi köper in erotik, rätt eller fel.

Jag ringer upp inköparen. Jo, han kan tänka sig att ställa upp på en intervju om sitt jobb.

– Men ämnet är känsligt. Jag måste kolla med vår pr-avdelning först, säger han.

Ett par dagar senare kommer ett formellt formulerat mejl.

”Jag är inte talesperson vad gäller erotiken. Det är Johan Kleberg som uttalar sig i dessa ärenden, och därför hänvisar jag dina frågor till honom. Trevlig helg!”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.