Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Porr och fildelning på kommundatorer

Porrsurfning, spel och fildelning. Så används Jönköpings kommunala datorer i stor utsträckning, visar en undersökning. Stundtals användes 80 procent av internetkapaciteten för fildelning, som delvis är olaglig.

Porrsurfning, spel och dobbel, och fildelning. Så används Jönköpings kommunala datorer i stor utsträckning, visar en undersökning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en månads tid mättes hur kommunanställda och skolelever i Jönköping använde kommunens datorer. Resultatet, som presenterades på onsdagen, blev förskräckande.

Stundtals användes 80 procent av kommunens internetkapacitet för fildelning, en verksamhet som delvis är olaglig. Dessutom surfade anställda och elever oväntat mycket på hemsidor med porr, vapen, rasism, och spel och dobbel.

-Att problemen skulle vara så här omfattande hade jag inte trott, säger stadsdirektör Martin Andreae till Sveriges Radio Jönköping.

Totalt surfades det på olämpliga hemsidor i 1 300 timmar under den undersökta månaden. Det motsvarar fyra heltidstjänster. Ofta gjordes surfningen anonymt.

-Hade vi förstått omfattningen av detta, hade vi tagit tag i det tidigare, säger Martin Andreae.