Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Politiker risar ex-kollegor

Det behövs starkare politisk styrning och tjänstemännen måste bli mer följsamma. Riksdagsledamoten Ola Johansson (C) kritiserar nu sina före detta kollegor.

Nyligen skrev GP om svårigheten för kommunen att köpa närproducerade varor trots en politisk strävan. För att underlätta för lokala bönder att lägga anbud ville politikerna 2009 utreda möjligheten att inrätta en distributionscentral. Men fortfarande har inget hänt. Tidigare kommunalrådet Ola Johansson, som drev frågan, är kritisk till att ärendet inte prioriterats av tjänstemännen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

”Det är inte kommundirektörer, eller förvaltningschefers förtroende det röstas om vart fjärde år, utan det är tilltron till partierna och dess representanter som utvärderas. Det borde räcka som argument för den högste tjänstemannen Lasse Järvsén och hans medarbetare att se till att dessa beslut genomförs”, skriver Ola Johansson på sin blogg.

Men när GP ringer upp är det främst hans forna kollegor i alliansen som hamnar i skottgluggen.

- Jag vill lyfta politikernas ansvar. Jag stör mig på att man lovar saker, men sedan händer ingenting. Till slut tröttnar väljarna, säger Ola Johansson.

Han tycker att ambitionsnivån hos kommunpolitikerna måste vara högre och att partierna borde profilera sig tydligare.

- Politiker kan inte uppträda som ett kollektiv ihop med tjänstemännen.

Du var själv kommunalråd fram till 2010, varför gjorde du inget åt problemet?

- Jag var kritisk även då, men det står ju inte i protokollen. Jag har velat ha mer insyn i förvaltningens arbete men det har varit svårt att få information.

Kommunstyrelsens ordförande Per Ödman (M) är kritisk till Ola Johanssons utspel.

- Jag förstår mig inte på honom. Kungsbacka kommun får högt betyg i undersökningar när det gäller samspelet mellan tjänstemän och politiker. Vi har otroligt många projekt på gång och det tar tid att genomföra.

Även Lasse Järvsén, som snart slutar efter 14 år som kommundirektör, vänder sig mot Ola Johanssons beskrivning.

- Vi har en stark politisk styrning. Målprocessen i Kungsbacka är tydligare än i de flesta andra kommuner.

Lasse Järvsén påpekar att Kungsbacka har utsetts till Sveriges kvalitetskommun 2011 och i utvärderingsmetoden Kommunkompassen har Kungsbacka fått högsta betyg när det gäller samarbete mellan förtroendevalda och tjänstemän.

- Vi har på tjänstemannasidan god leverans i det politiken efterfrågar. Jag tycker Ola Johanssons kritik är osaklig.