Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Politiker och journalist samtidigt?

Kan man vara politiker och samtidigt en trovärdig journalist? Frågan blev aktuell när Marcus Birro i veckan fick sparken från jobbet som programledare på TV 4 efter att han meddelat att han ville bli Kristdemokraternas nye partiledare.

Det handlar om hur fri och oberoende man ska vara i sin roll som journalist. För GP är trovärdigheten en av grundpelarna, läsarna måste kunna lita på det som står i GP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

3 frågor till GP:s redaktionschef Cecilia Krönlein

Är det ok att vara politiskt engagerad och skriva artiklar på nyhetsplats?

– Det viktigaste är att engagemanget inte strider mot rollen som fri och oberoende journalist. Hela vår trovärdighet bygger på att vi inte har band till politiska partier, eller för den delen företag och organisationer som påverkar vår nyhetsvärdering.

Var går gränsen?

– Det beror på vad man jobbar med på redaktionen. I vissa fall kan man vara medlem i ett politiskt parti men inte om man bevakar och skriver om politik, eftersom det då kan finnas misstankar om att reportern inte förhåller sig objektiv.

Hade Marcus Birro kunnat krönikera i GP och samtidigt siktat på en toppolitiker-post?

– Ja, så länge hans politiska åsikter tydligt framgår i presentationen. På opinionssidorna skriver varje dag människor som representerar politiska partier. Viktigast är att det sker öppet, att engagemanget inte döljs och att läsarna får rätt förutsättningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.