Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Politiker kräver fler vårdplatser

Samtidigt som överbeläggningar hotar patientsäkerheten, får SU miljoner över. Nu kräver regionens politiker fler vårdplatser.

GP kunde i går berätta att bristen på vårdplatser på regionens sjukhus fått allvarliga konsekvenser för patientsäkerheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland annat har patienter vid tillfällen till och med fått kastrullock och skedar för att larma när de vanliga ringklockorna inte funnits på extraplatser. Det visar en granskning som Socialstyrelsen gjort.

Samtidigt visar SU:s årsbokslut, som presenterades i går, på ett positivt resultat med ett formellt överskott på 33 miljoner. I praktiken 126 miljoner bättre än det resultat regionen godkänner. Priset är dock tuffa sparkrav för kliniker och avdelningar som bland annat minskat antalet vårdplatser rejält.

Det finns i dag ett antal avdelningar på sjukhusen som stänger under helgerna och patienterna flyttas runt. Denna femdagarsvård minskar antalet vårdplatser totalt.

- Detta är ett etablerat sätt att disponera vårdplatser. Orsaken är att man i verksamheten bedömt att det inte finns behov av dessa platser under helgen, säger chefsläkare Mats Tullberg.

Han menar att vårdplatserna inte är för få, men att om patientsäkerheten påverkas måste det få konsekvenser. Han konstaterar också att det inte är rimligt att personal skall hålla på med improvisationer.

Krav på fler platser

Efter Socialstyrelsens kritik kräver nu regionens politiker att antalet vårdplatser ökar vid sjukhusen.

Regionrådet Helen Eliasson (S), menar att man måste göra en inventering i hela regionen för att se hur många vårdplatser som behövs.

- Vi har för få vårdplatser i regionen i dag och överbeläggningarna är ett stort bekymmer. Fler medicinplatser verkar vara extra viktigt, säger hon.

Regionrådet Monica Selin (KD) vill ha en vårdplatsgaranti där alla akut sjuka garanteras en egen säng.

- Jag blir upprörd över de skildringar som Socialstyrelsen ger i sina rapporter, säger hon.

Jonas Andersson (FP) och Johnny Magnusson (M) menar också att regionen måste hitta lösningar som stoppar överbeläggningarna.

Anser att platserna räcker

En av SU:s ledande chefer, projektledaren Lars Ekström, tror däremot att antalet vårdplatser räcker om de utnyttjas rätt. Bland annat genom fler vårdplatser vintertid och färre på våren.

- Vi måste bedriva samma vård fredag - lördag - söndag som övriga vardagar. I dag stänger vi vården under helger. Utskrivningar skall ske flera gånger dagligen och dessutom skall vårdplatserna anpassas efter säsongerna, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.