Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Politiker i bråk om muthärvan

Politikerna i Göteborg bråkar om hur de ska gå till botten med muthärvan. - Det är olyckligt, säger professor Gunnar Falkemark.

Korruptionsforskaren Andreas Bergh hävdar att politikerna måste tillsätta en oberoende kommission. Efter hans utspel i GP meddelade majoritetspartierna S, V och MP att de vill ha en utomstående aktör för att granska om staden gjort tillräckligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

M, FP och KD svarade med ett förslag om en oberoende granskningskommission. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) var inte avvisande: "Vid en hastig genomläsning tycker jag inte det är så extremt stora skillnader mellan oss."

Men positionerna tycks vara låsta. Frågan är bordlagd till den 12 oktober.

- Det är tydligt att de inte vill gräva bakåt, säger kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Ransgård (M), med adress majoriteten.

- Jag tror att det finns en stark förväntar hos göteborgarna att vi gräver upp den skit som finns. Och säger man att man ska vända på varje sten, måste man ju titta bakåt.

Göteborgs trovärdighet är satt på spel, enligt Ransgård.

- Då behöver vi en extern kommission. På den punkten har jag svårt att se att vi kan kompromissa.

Även Helene Odenjung (FP) tycker att det ska ske en granskning som går bakåt i tiden.

- Det gör vi inte avkall på, säger hon.

Kia Andreasson (MP) förstår inte kritiken:

- Vi har spenderat jättemycket skattepengar på det här redan. Vi känner att vi vill se till att det är en bra organisation framåt. I vårt yrkande föreslår vi att en expert går igenom vad vi gjort först. Föreslår den personen att vi ska gå tillbaka i tiden, som borgarna vill, så får vi ta ställning till det då.

Förstår du att det kan tolkas som att ni själva har något att dölja?

- Ja, det är klart att man kan tycka så. Men den borgerliga sidan har suttit som vice i alla bolag och nämnder under den här tiden och inte lyft ett finger i de här frågorna.

De borgerliga agerar populistiskt, tycker Kia Andreasson.

- Ja, det gör jag. De har haft alla möjligheter att lyfta frågan tidigare.

GP har sökt Anneli Hulthén som hälsar att det pågår förhandlingar och att hon just nu inte har något mer att säga. Även när vi ställer skriftliga frågor till de övriga S-kommunalråden hänvisar stadssekreterare Gitte Caous till att kommentarer lämnas först i samband med kommunstyrelsens möte nästa vecka.

Professor Gunnar Falkemark vid Göteborgs universitet beskriver det partitaktiska spelet som deprimerande.

- Ingen tjänar på ett ordbråk, och politikerna har ett gemensamt problem – att stadens rykte blivit fläckat och måste återupprättas. Det berör alla. Varför då inte återuppliva det bästa i göteborgsandan, att tillsätta en grupp med experter som hittills inte uttalat sig och kan uppfattas som oberoende.

- Men historiken går inte att skippa. Man kan inte diskutera om det vi gör nu är bra om man inte vet varför det blev som det blev, om det är ett systemfel eller bara var otur med ett antal individer. Det är ofrånkomligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.