Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Politiker bojkottar pris till Timbuktu

I dag på förmiddagen får artisten Timbuktu. Jason Diakité, ta emot 5i12-rörelsens pris i riksdagen för sitt samhällsengagemang och sitt arbete mot rasism. Tre borgerliga riksdagsledamöter väljer dock att bojkotta prisutdelningen på grund av artistens omtalade låttext om att "dunka Jimmie gul och blå".

Johan Pehrson (FP), Jan Ericson (M) och Per Westerberg (M) bojkottar prisutdelningen strax före lunch på onsdagen, då Timbuktu får ta emot 5i12-priset. Rörelsen med samma namn har i tjugofem år arbetat mot främlingsfientlighet och rasism och för mänskliga rättigheter. De prisar Jason Diakité med motiveringen att han: "visat hur man både i ord och toner kan förena ett stort artisteri med ett personligt engagemang i viktiga samhällsfrågor. Han har även genom konkret handling gjort många värdefulla humanitära insatser över världen".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dag vid lunchtid äger prisutdelningen rum i samband med en manifestation i riksdagen. De tre riksdagsledamöter som nu väljer att bojkotta prisutdelningen protesterar mot den omtalade textraden i gruppen Kartellens nya låt Svarta Duvor och Vissna Liljor. Timbuktu medverkar som gästrappare på låten, där en dubbeltydig strof i mängden lyder "dunka Jimmie gul och blå hissa i en flaggstång". Det är SD-ledaren Jimmie Åkesson som åsyftas, och kritiken har kommit att handla om ifall det är försvarbart att låta hot om våld mot en politiker ingå i en låttext.

"En av artisterna som är med och rappar har tidigare blivit dömd för olaga hot mot en svensk politiker. Om man anordnar en manifestation i riksdagen mot våld rasism och främlingsfientlighet och samtidigt bjuder in personer som förhärligar eller uppmanar till våld i sin musik så passar det inte i riksdagen." säger Jan Ericson (M) i radions P1. Därför väljer han nu att bojkotta prisutdelningen.

Det är inte en rad i en låttext som prisas utan artistens hållning, poängterar Rosanna Dinamarca (V), en av de politiker som kommer att gå på prisutdelningen, på onsdagsmorgonen i radions P1. Dinamarca poängterar att "Den konstnärliga friheten är absolut och också fiktiv"-. Hon anser vidare att det är betydligt mer upprörande att vi har en riksdagsledamot som svingat ett järnrör på riktigt än att Timbuktu får ta emot ett 5i12-pris i riksdagen. Med utgångspunkt i de resonemang kollegorna för, skulle det vara lika motiverat att bojkotta exempelvis Snabba cash – boken och filmen – och en rad andra böcker och filmer som förhärligar våld, menar hon. "Det vore väldigt oroande om vi politiker skulle sätta oss till domare över vad som får uttryckas och inte uttryckas."

På sin Facebooksida och på debatt.svt.se försvarar Jason Diakité sitt uttryck och sin konstnärliga frihet som artist. Han motiverar också hur han byggt upp den aktuella låten, och menar att kritiken mot låten kommer sig av att en rad ryckts ut ur sitt sammanhang och misstolkats. ”Jag tänker inte dölja, försköna, ursäkta eller skämmas för vem jag är. I stället tänker jag sätta ner min fot och säja: Fuck Sverigedemokraternas politik!” skriver han på Facebook.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.