Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Politiken kan oroa väljare"

Det är inte helt säkert att alla centerväljare har förstått vem de får som partiledare med Annie Lööf. Det säger statsvetaren Michael Sundström vid Lunds universitet.

Han anser att de ideologiska skillnaderna mellan Annie Lööf och Anna-Karin Hatt inte har kommit fram särskilt tydligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Annie Lööf har väl inte heller haft något större intresse av att poängtera det, säger Michael Sundström.

– De vet att de får en skicklig politiker med medial genomslagskraft. Men det politiska skulle kunna oroa vissa väljargrupper. Hon har en väldigt nyliberal hållning. Liberalism är många saker, men det är en väldigt speciell sorts liberalism hon står för med betoning av de frihetliga aspekterna, säger Sundström.

De mediala effekterna av en ny partiledare med medial genomslagskraft är alltid kortvariga. All forskning visar att partiledaren har en liten positiv effekt. Det är politiken som långsiktigt avgör.

– Det avgörande blir vilken politik hon väljer, hur mycket av hennes ideologi som slår igenom och hur mycket av den pragmatiska Annie Lööf vi får se, säger Michael Sundström.

Med ett Centerparti som under Annie Lööf går högerut kan spänningarna inom alliansen öka, tror statsvetaren Michael Sundström.

– När Moderaterna går mot mitten så finns det ett utrymme på högerkanten som skulle kunna vara stort. Men om Centern går högerut så är de ju låsta där. Då kan de inte längre locka s-väljare utan det handlar om moderata väljare och kanske några kd-väljare. Och om Centern blir större på Moderaternas bekostnad så ökar naturligtvis spänningarna inom alliansen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.