”Nu tar vi det här steget och det kommer att ha stor nytta”. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) om att regeringen skärper kontrollen av föräldrapenningen.
”Nu tar vi det här steget och det kommer att ha stor nytta”. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) om att regeringen skärper kontrollen av föräldrapenningen. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Så vill regeringen komma åt vabbfusket

Regeringen vill att arbetsgivare ska rapportera till Försäkringskassan om deras anställda är föräldralediga eller vabbar – för att hitta de som fuskar.
– I dag tar en del ut föräldrapenning samtidigt som man har lön, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

ANNONS
|

Fusket handlar enligt finansministern om föräldrar som tar ut tillfällig föräldrapenning, vab-ersättning eller föräldrapenning trots att de jobbar och får lön.

– Det fuskas en hel del i våra välfärdssystem. Och en del av det här fusket handlar om tillfällig föräldrapenning och föräldrapenning. Det handlar om två miljarder varje år som betalas ut felaktigt, säger Svantesson.

Elisabeth Svantesson: Vill skruva åt kranarna

I en lagrådsremiss föreslår nu regeringen att arbetsgivare varje månad ska rapportera till Försäkringskassan om deras anställda har varit frånvarande på grund av föräldraledighet och vård av barn. På så vis ska det bli lättare för Försäkringskassan att upptäcka fusket.

– Då finns de här uppgifterna digitalt så det blir enkelt för Försäkringskassan att kolla om man har rätt till den här föräldrapenningen eller inte, säger finansministern.

ANNONS

– Det är viktigt för skattebetalarna att veta att pengarna går till rätt saker.

Varför har det inte varit så här innan?

– Det är en bra fråga man kan ställa sig. Nu gör vi det här. Steg för steg så vill vi skruva åt kranarna både för den kriminella ekonomin men också för den typ av bidragsfusk som finns i våra välfärdssystem.

Lagrådsremissen ska nu lämnas till lagrådet och därefter ska regeringen lägga fram en proposition. Lagen ska sedan börja gälla 1 januari nästa år.

LÄS MER:Allt fler skuldsatta – Kronofogden svarar inte

LÄS MER:Fler arbetslösa får jobb

LÄS MER:Regeringen: Kampen mot inflationen är vunnen

ANNONS