”Jag är övertygad om att det blir mycket lättare för den som kommer hit från ett annat land att bli integrerad om den som de kommer till också är integrerad och försörjer sig själv”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på tisdagens pressträff.
”Jag är övertygad om att det blir mycket lättare för den som kommer hit från ett annat land att bli integrerad om den som de kommer till också är integrerad och försörjer sig själv”, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på tisdagens pressträff. Bild: Mikaela Landeström/TT

Regeringen vill skärpa kraven för anhöriginvandring

Regeringen ger en utredare i uppdrag att se över hur reglerna för anhöriginvandring kan skärpas, meddelar migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff.
– Vi måste stärka integrationen av de som redan har kommit hit, säger hon.

ANNONS
|

Bland annat ska utredaren se över hur man kan utöka användningen av dna-analys för att påvisa biologiskt släktskap vid anhöriginvandring.

– Vi vill att den möjligheten ska utökas. Det finns ju tyvärr tillfällen där människor har tagit hit barn och påstått att det är deras när det faktiskt inte är det, säger Stenergard.

Vill nå miniminivå enligt EU-rätten

Åtgärden är en av de tre viktigaste som migrationsministern lyfter fram i den nya utredningen. Den andra handlar om att se över alla aspekter med anhöriginvandring med syfte att nå en miniminivå enligt EU-rätten och andra internationella åtaganden

– Och det tredje är att se till att personer som har begått brott mot anhöriga och utvisas på grund av det inte senare kan komma tillbaka som anhöriginvandrare till den som de har utsatt för brott, säger Stenergard.

ANNONS

Finns det en risk för att det här blir kontraproduktivt? Att få ta hit anhöriga skulle ju kunna vara en viktig del för att integreras i samhället.

– Det är ett argument som ofta förs fram och som sagt det finns en rätt för anhöriga att återförenas. Men vi har i Sverige haft kanske ett av Europas mest generösa regelverk för anhöriginvandring och ändå ser vi en oerhört omfattande segregation och stort utanförskap, säger Stenergard och fortsätter:

– Jag är övertygad om att det blir mycket lättare för den som kommer hit från ett annat land att bli integrerad om den som de kommer till också är integrerad och försörjer sig själv.

Utredaren ska även föreslå hur försörjningskraven vid anhöriginvandring kan skärpas samt se över om det går att införa krav på heltäckande sjukförsäkring som villkor för anhöriginvandring.

Uppdraget ska redovisas senast den 25 augusti 2025.

LÄS MER:Tiopunktsplan för EU:s asylpakt

LÄS MER:Åkesson: SD vill bilda regering med L

LÄS MER:Hon är Jimmie Åkessons nya måltavla: ”Han är stressad”

ANNONS