Regeringen skjuter till sex miljarder till regionerna

Regeringen ska skjuta till sex miljarder kronor till regionernas sjukvård i vårändringsbudgeten. Enligt SKR:s prognos kan det behövas fyra gånger så mycket pengar för att undvika nedskärningar.
– Det här är ett gemensamt ansvar och det har jag understrukit många gånger, säger statsminister Ulf Kristersson.

ANNONS
|

Regeringen ska skjuta till sex miljarder kronor till regionernas sjukvård i vårändringsbudgeten. Pengarna ges i generella statsbidrag och det är upp till regionerna att bestämma hur de ska användas.

– Statens förväntan är att regionerna nu använder pengarna i första hand för att undvika generella uppsägningar av sjukvårdspersonal, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på pressträffen.

På pressträffen deltog statsminister, energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson, partiledare för SD.

Kristersson ”Gemensamt ansvar”

De tillskjutna sex miljarderna räcker troligtvis inte för att täcka upp hela underskottet för regionerna. Enligt en prognos från organisationen SKR (Sveriges kommuner och regioner) kommer regionerna att gå med 24 miljarder i underskott 2024.

ANNONS

– Det här är ett gemensamt ansvar och det har jag understrukit många gånger, säger statsminister Ulf Kristersson.

Kristersson betonade på pressträffen att de ekonomiska utmaningarna är ett delat ansvar och att regionerna också måste göra sitt.

Han bedömer också att sex miljarder kronor är vad staten behöver skjuta till i det här läget.

– Staten tar nu sin del av ansvaret. Men det kommer inte att räcka med kortsiktiga ekonomiska insatser, det krävs andra åtgärder också, säger han.

Ska räcka till 7000 sjuksköterskor

Enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) ska pengarna omräknat till tjänster till 7000 sjuksköterskor.

– De aviserade varslet är någonstans kring 6 000. Vi har nu fog för att säga att staten gör sin del för att regionerna ska få förutsättningar för att behålla vårdpersonal, säger hon.

Regeringen vill undvika att pengarna försvinner i ”svarta hål” och tillsätter därför ett åtgärdspaket för att ”rätt pengar kommer på rätt plats”, uppger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson.

Därför kommer regeringen bland annat tillsätta en effektivitetsdelegation samt en granskningsfunktion som ska se över hur regionerna använder pengarna som nu skjuts till.

– Det finns tyvärr flera exempel på att administration har ökat i högre utsträckning än vårdpersonal, säger Johan Pehrson.

ANNONS

Kritiken: ”Desperat”

Beskedet om de extra miljarderna som skjuts till möts av kraftig kritik från fackförbundet Kommunal.

”Regeringen försöker desperat sätta plåster på en blödande välfärd och det är ovärdigt. Tänk om, tänk rätt - prioritera välfärden!”, skriver förbundsordföranden Malin Ragnegård.

Samtidigt kritiseras beskedet också i de interna leden, fast av helt annorlunda skäl. Douglas Thor, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet, sågar regeringens tillskott till regionerna.

– Regeringen curlar regionpolitikerna som om de vore bortskämda brats, säger han i ett uttalande och fortsätter:

– Vi ska inte ha en ordning där regionerna kan be mamma staten om Swish varje gång de misslyckats med att hushålla med de egna resurserna.

Regeringens vårändringsbudget presenteras i sin helhet den 15 april.

LÄS MER:Sahlgrenska i fokus efter statsministerns löfte

LÄS MER:Granskning: Därför håller VGR-sjukhus inte budget – men har billigast vård

LÄS MER:Sahlgrenskas direktör Boubou Hallberg utesluter varsel trots sjukhuskrisen

ANNONS