Klimataktivist döms för att ha stört kommunfullmäktige

En klimataktivist döms för att ha stört ett politikermöte i november. Två aktivister har redan dömts, men mannens rättegång försenades eftersom han limmade fast sig inne i rättssalen.

ANNONS
|

När politikerna samlades för budgetdebatt i kommunfullmäktige en torsdag i november förra året avbröts mötet vid tre tillfällen innan åhörarläktaren tömdes.

Från läktaren hördes rop om klimatet och klimatkrisens allvar, när politiker som Jonas Attenius (S) och Axel Josefson (M) försökte hålla sina anföranden.

Kommunfullmäktigeordföranden Aslan Akbas lyckades inte få tyst på aktivisterna, som till sist bars ut av ordningsvakter.

Limmade fast sig

I januari dömdes två personer för störande av förrättning, för att ha stört mötet.

En tredje person åtalades för att ha stört mötet, men huvudförhandlingen kunde inte genomföras eftersom han limmat fast sig i domarens bord.

Mannen ville fortsätta att prata om klimatkrisen, och domaren försökte avbryta.

ANNONS

– Jag har limmat mig med superlim. Det går inte att ta loss mig, sa han.

Vakter drog loss mannen och nu döms han till 30 dagsböter (1 500 kronor) för brottet störande av förrättning. Han ska också betala 1 000 kronor till brottsofferfonden.

Mannen har nekat till brott, eftersom han menar att han agerat utifrån nöd på grund av klimatkrisen och att han använt sin rätt att demonstrera.

Enligt mannens sociala medier krävde han att Göteborgs stad ”måste stänga oljehamnen”.

Tingsrätten ifrågasätter inte mannens övertygelse om klimathotets allvar, men slår fast att mannen inte kan gå fri från ansvar med hänvisning till nöd eller demonstrationsfriheten.

LÄS MER:Kommunfullmäktige avbröts i Göteborg – nu döms klimataktivister

LÄS MER:Man limmade fast sig i domarens bord på Göteborgs tingsrätt

ANNONS