Miljöpartiet går starkt i opinionen visar GP/Novus mätning.
Miljöpartiet går starkt i opinionen visar GP/Novus mätning. Bild: Pontus Lundahl/TT

GP/Novus: Miljöpartiets starkaste stöd sedan 2015

Miljöpartiet har inte haft så starkt stöd i opinionen sedan 2015, visar siffror från GP/Novus. Samtidigt kämpar fortsatt tre partier kring riksdagsspärren.
– Liberalerna är det mest krisande partiet, säger statsvetarprofessor Jonas Hinnfors.

ANNONS

De senaste veckorna har den svenska politiska debatten kretsat kring Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier. Men i GP/Novus majmätning syns inga tecken på att väljarna varken överger eller strömmar till SD.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, säger att det här är väntat och i linje med forskningen om hur väljare påverkas av ”politiska affärer”.

– Man kan ha många heta åsikter om det är bra eller dåligt av SD, men att det skulle rubba väljare i sig var inte så sannolikt, säger han.

SD får nu 19,6 procent, vilket är samma som i den senaste mätningen. Det är också i nivå med Moderaterna som får 19,9 procent.

ANNONS
Sverigedemokraterna är stabila i opinionen, och får 19,6 procent i GP/Novus mätning.
Sverigedemokraterna är stabila i opinionen, och får 19,6 procent i GP/Novus mätning. Bild: Anna Tärnhuvud

I mätningen syns inga signifikanta förändringar sedan förra månaden, men med 6,3 procent går Miljöpartiet upp signifikant sedan i mars.

Om det vore val till riksdagen idag skulle 6,3 procent rösta på Miljöpartiet, vilket är partiets bästa siffra i Novus mätserie sedan november 2015.

– Det är en rekordmätning, kan man säga, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Han säger att det stundande EU-valet ökar fokus på klimatfrågan, där Miljöpartiet är det parti som väljarna tycker har bäst politik.

– Jag tror att det är en kombination av språkrörsbyte plus att det blir mer fokus på klimatfrågan.

Mätningen är GP/Novus första sedan Amanda Lind valdes till nytt språkrör för partiet.

Lämnat stökig period

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, säger att det är för tidigt att veta om det här är ett trendbrott för Miljöpartiet eller inte. Men han konstaterar att partiet har lagt en stökig period bakom sig, samtidigt som det är EU-valrörelse där Miljöpartiets viktigaste frågor är i fokus,

Det var oklart vem som skulle ersätta Per Bolund som nytt manligt språkrör när Daniel Helldén valdes med en hårsmån. Relationen mellan honom och Märta Stenevi ifrågasattes, Stenevi fick kritik och det fanns en osäkerhet kring vilken riktning partiet skulle ta.

ANNONS

Att Amanda Lind sedan valdes utan stök och att det tycks lugnare i partiet har gjort att kraften kunnat läggas på att prata politik, enligt Jonas Hinnfors.

– Det behöver inte handla om att det är just Amanda Lind som valdes, utan om att det skett under städade former och att man som parti kan börja driva politik igen på ett helt annat sätt, säger han.

Sorgebarnsparti och krisparti

Tre partier kämpar fortsatt kring riksdagsspärren. Varken Centerpartiets 4,7 procent, eller Kristdemokraternas 4,0 procent är signifikant över spärren. Jonas Hinnfors beskriver dem som ”sorgebarnspartier”.

– Men Liberalerna är det mest krisande partiet, säger Jonas Hinnfors.

Partiet stannar på 3,0 procent och har inte varit uppe på 4 procent i Novus mätningar sedan i november 2022.

Johan Pehrsons Liberalerna har det fortsatt motigt i opinionen.
Johan Pehrsons Liberalerna har det fortsatt motigt i opinionen. Bild: Nils Petter Nilsson

Jonas Hinnfors konstaterar att det finns en lång historia av interna spänningar i partiet.

– Gång på gång bråkar man om Sverigedemokraterna, men man gör inte något egentligen, säger han.

Eftersom det fortfarande är långt till nästa riksdagsval kan i stället resultatet i EU-valet i juni påverka om partiet agerar på de ihållande låga opinionssiffrorna.

– Om de tappar sitt mandat och åker ur parlamentet kan nog det tillsammans med de väldigt låga riksdagssiffrorna leda till en jättestor debatt om partiledaren, politisk inriktning och om Tidösamarbetet, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

LÄS MER:Svenskarna dömer ut SD:s anonyma konton

LÄS MER:Sverigedemokraterna i topp i tre av fem viktigaste frågorna

ANNONS