Regeringen avsätter 3,4 miljarder i årets budget för att göra äldres tandvård billigare först 2026. Socialminister Jakob Forssmed (KD) tycker att det är helt rimligt.
– Det är för att vi vill vara väldigt tydliga med att det här är ingenting vi funderar på i största allmänhet. Utan från och med 2026 kommer vi att ha ett kraftigt förstärkt högkostnadsskydd, säger han.
Forssmed säger att signalen är menad att skickas både till vårdgivarna men också till alla äldre som tidigare inte haft råd att gå till tandläkaren.
Exakt hur högkostnadsskyddet ska se ut kan regeringen i nuläget inte berätta. Utredningen, som ska ta fram förslag på hur det ska se ut, presenteras först i slutet på oktober. Därefter återstår det för regeringen att fatta beslut om hur de vill utforma tandvårdsreformen, som de beskriver som ”den största på 20 år”.
Tidigare har det dock pratats om att det nya högkostnadsskyddet för tandvården ska efterlikna det som redan idag finns för sjukvården. Alltså att man som patient ska betala max 1400 kronor per år för sin sjukvård, därefter blir det gratis, resten av det året.
– Vi får återkomma till de exakta detaljerna. Men jag vill understryka att det rör sig om en omfattande reform. Det handlar inte om någon sänkning på marginalerna. Utan lägger man 3,4 miljarder på den här gruppen så kommer det att göra stor skillnad, lovar Forssmed.
PRO: Positiva till reformen
Gruppen Jakob Forssmed talar om är alla över 67 år och med särskild vikt på de som har stora problem med munhälsan. Det ser Marie Näslund, samhällspolitisk chef för Pensionärernas riksorganisation PRO, positivt på.
– Det är klart att vi är glada eftersom frågan länge varit bortglömd, säger Marie Näslund.
Enligt Marie Näslund har PRO länge drivit att det måste finnas ett högkostnadsskydd för tandvård på samma sätt som det gör inom vården. Genom undersökningar har de kunnat se att så många som en femtedel av PRO:s medlemmar undviker att gå till tandläkaren.
– Många av våra medlemmar har inte råd att gå till tandläkaren med ens i de fall de bedömer att det är nödvändigt, säger Marie Näslund.
Men beskedet om tandvårdsreformen är inte odelat positiv. PRO är kritiska till att åldern för avgiftsfri tandvård sänks från 23 år till 19 år.
– Äldre har stora behov men vi tycker det är tråkigt att en grupp ska få billigare vård på bekostnad av en annan, säger Marie Näslund.
Initiativ från SD
Tandvårdsreformen är ett av SD:s stora bidrag till Tidöavtalet och partiet har drivit frågan länge. Enligt uppgifter till GP är Sverigedemokraterna väldigt måna om att få igenom en stor socialreform redan före valet, för att kunna visa upp den för sina väljare. Inom delar av partiet upplever man att det har blivit lite väl mycket hård politik. Nu har Sverigedemokraterna en chans att visa upp politik med mjuka värden.
Planen är att tandvårdsreformen ska breddas senare, under nästa mandatperiod så att det gäller också andra grupper i befolkningen, enligt Linda Lindberg, som är Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.
– Vi vill på sikt se att den här reformen på sikt ska inkludera hela befolkningen, säger Lindberg.
Var det här någonting som ni i SD fick igenom nu för att ni godkände en höjning av reduktionsplikten?
– Nej nej nej, det har inte med varandra att göra, säger Lindberg.
LÄS MER:Färre sexåringar med karies i Västra Götaland