Jimmie Åkesson under Sverigedemokraternas EU-valvaka.
Jimmie Åkesson under Sverigedemokraternas EU-valvaka. Bild: Nils Petter Nilsson

Åkesson (SD) om bakslaget i EU-valet: ”En oväntad händelse”

Sverigedemokraterna backade med 2,1 procentenheter jämfört med förra EU-valet. En ”oväntad händelse” menar Jimmie Åkesson som intervjuades av Aktuellt under tisdagskvällen för första gången sedan valet.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna hade hoppats på succé men i stället backade partiet i ett val – för första gången. Totalt fick partiet 13,2 procent av rösterna i EU-valet jämfört med 15,1 procent i valet 2019.

När valresultatet stod klart på valnatten höll Jimmie Åkesson ett kort tal från scen och lämnade sedan lokalen. Nu intervjuas han av Aktuellt om valresultatet och valkampanjen.

– Det var ingen rolig valvaka naturligtvis. Jag tror att alla, inklusive vi själva, hade väl räknat med att vi till och med skulle öka. Så det var en oväntad händelse, säger Jimmie Åkesson i Aktuellt.

Bara dagen efter valet satte sig SD:s partistyrelse i ett möte för att diskutera bakslagen. GP talade då med en rad besvikna och uppgivna Sverigedemokrater som alla menade att valresultatet måste utvärderas.

ANNONS

Lyckades inte mobilisera väljare

Under själva valvakan var det flera, blanda annat Jimmie Åkesson, som drog slutsatsen om att partiets valresultat förstörts av medierapportering efter Kalla faktas avslöjande om partiets anonyma konton. Måndagen efter menade dock flera att partiet i stället brustit i att mobilisera sina väljare, en teori som Åkesson även framförde under intervjun i Aktuellt.

– Det verkar inte som att vi har tappat väljare till andra partier. Min tolkning av det här resultatet är att vi inte lyckades mobilisera i samma utsträckning som vi gjort tidigare, säger han.

En stor del av debatten kring SD inför EU-valet handlade om Kalla faktas avslöjande om partiets anonyma konton på sociala medier. Några veckor innan valet publicerade partiet ett tal med Jimmie Åkesson på sin Youtube-kanal där Åkesson totalsågade avslöjandet.

– Det pågår en gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget, sade Åkesson i ett tal som laddades upp på partiets Youtube-kanal.

Står fast vid uttalandet om ”påverkansoperation”

Efter har bland annat den Paula Bieler, före detta riksdagsledamot för SD, kritiserat Åkessons hårda retorik kring Kalla faktas granskning.

– Man har också skjutit sina kandidater i foten genom att lägga fokus på Kalla Fakta och alla utspel om vänsterliberala klägg. Det har varit i princip att ”är du demokrat ska du rösta på oss, alla andra är odemokratiska”. Det funkar inte, sade hon i en tidigare intervju till GP.

ANNONS

I Aktuellt från Åkesson en fråga om det var en felbedömning av honom att använda ett sådant starkt ord som påverkansoperation.

– Det får valanalysen visa i den mån det går att mäta det. Men jag hävdar ju att det var en påverkansoperation, alltså det var en operation att påverka agendan inför valet, säger Åkesson.

LÄS MER:Experten: ”Åkessons rockstjärnestatus var borta”

LÄS MER:SD backar i första valet någonsin

LÄS MER:Åkesson om avslöjandet: ”Gigantisk påverkansoperation”

ANNONS