Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) höll vårtal på Långholmen i Stockholm under lördagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) höll vårtal på Långholmen i Stockholm under lördagen. Bild: Christine Olsson/TT

Åkesson efter kritiken: Ge hela biståndsbudget till Ukraina

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har fått kritik för sitt uttalande om att det måste finnas en övre gräns för Sveriges stöd till Ukraina. Men under sitt vårtal på lördagen säger Åkesson att han står bakom svenskt stöd till Ukraina.
– För min del kan vi gärna styra om hela biståndsbudgeten till Ukraina, säger han.

ANNONS
|

Det var i en uppmärksammad intervju med GP som Jimmie Åkesson pratade om behovet av ett en övre gräns för hur mycket stöd Sverige ska ge Ukraina. Han sa att stödet handlade om både solidaritet och självbevarelsedrift.

Samtidigt påpekade han att man måste väga upp detta stöd mot Sveriges egna behov.

– Jag tycker inte att det är seriöst att säga att det inte finns en egen gräns, säger Jimmie Åkesson.

Ett uttalande som har väckt kritik.

Statsministern Ulf Kristersson (M) sa att stödet till Ukraina är en existentiell fråga. S-ledaren Magdalena Andersson riktade hårda ord mot Åkessons uttalande.

ANNONS

– Det finns bara en som välkomnar det här beskedet – och det är Vladimir Putin.

Åkesson: Står bakom Sveriges Ukrainastöd

Under sitt vårtal i Stockholm på lördagseftermiddagen slog Jimmie Åkesson tillbaka mot kritiken.

Han kallade den svenska debatten för ”infantil” och än en gång sa han att det faktiskt finns en övre gräns för hur mycket stöd Sverige kan leverera till Ukraina.

– Det fattar alla – och det tycker alla – annars hade vi haft alla våra Gripenplan, alla våra bomber och alla våra granater i Ukraina för länge sedan, säger han.

Samtidigt betonade Åkesson att SD ”står fullt ut” bakom Sveriges militära och humanitära stöd till Ukraina. Han uttryckte också att han håller med Ulf Kristersson om att det svenska stödet till Ukraina är existentiellt.

– För min del kan vi gärna styra om hela biståndsbudgeten till Ukraina, där vi vet att pengarna gör nytta på riktigt, säger Åkesson enligt TV4 Nyheter.

LÄS MER:Ulf Kristersson: Existentiellt att stötta Ukraina

LÄS MER:Andersson (S) om utspelet från Åkesson (SD): ”Farligt för Sverige”

LÄS MER:Mer USA-vapen till Ukraina – men Patriot dröjer

ANNONS