Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisen varnar för nätbedrägerier

Bedrägerierna på internet ökat kraftigt. Nu varnar polisen för lurendrejerier på de populära annonssajterna Tradera och Blocket.

Sedan oktober har enbart Södertörnspolisen i Stockholm utrett 23 olika bedrägerihärvor och anmälningarna bara strömmar in.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Allt fler nappar på erbjudanden på Blocket och Tradera om exempelvis billiga kameror och mobiltelefoner. De sätter in pengar i förskott på säljarens konto men får aldrig det de trodde sig ha köpt.

Inga klipp

– Folk är naiva. Man gör inga klipp på de här sajterna, säger kriminalinspektör Sven-Erik Svanberg vid Södertörnspolisen.

Han uppmanar allmänheten att vara uppmärksam och inte så godtrogen.

I en av härvorna förlorade köparna tillsammans omkring 100 000 kronor.

Polisen lyckas ofta spåra säljarens konto men i många fall kommer bedragaren undan genom att lägga ansvaret på andra och säga att de lånat ut kontot till en vän.

Klara regler

Hans kollega, Rolf Åkerström som arbetar med förebyggande verksamhet hos Södertörnspolisen, är mycket bekymrad.

– Nätbedrägerierna är ett stort problem över hela landet och vi är verkligen oroade. Nu är det snart jul och vi befarar att bedrägerierna ökar ännu mer, säger han.

Försäljningssajten Blocket förklarar att de har klara regler och råd hur man köper och säljer tryggt på sajten.

– Man ska vara lite kritisk som konsument. Det första är att aldrig sätta in pengar på ett bankkonto och betala aldrig i förskott. Följer man våra råd är handeln inget bekymmer, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig vid Blocket AB.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.