Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisen stoppar cykelprotest

För Kulturkalaset, Göteborgsvarvet och Cortégen stängs biltrafik av i centrala stan. Men inte för en klimatdemonstration på cykel.

- Hur kan man behandla olika grupper så här? Detta tycker jag är ett brott mot demonstrationsrätten, säger Kent Österberg, en av arrangörerna av Cykeldemonstrationen lördagen 18 september.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De sökte polistillstånd redan i april, för att under två timmar få cykla uppför och nerför Östra Hamngatan och Avenyn, med Gustav Adolfs torg och Götaplatsen som vändplatser. På några trottoarer skulle band spela musik medan Bältespännareparken är själva hjärtat för det arrangörerna hoppas ska bli en "folkfest".

Först nu, i slutet av augusti, har polisledningen i Göteborg meddelat sitt beslut: Avslag, alltså nej.

Motiveringen är att Cykeldemonstrationen skulle innebära "...en allvarlig störning av trafiken under en längre tid".

Det handlar inte om spårvagnarna och bussarna på Avenyn-Östra Hamngatan, för dem vill klimatdemonstranterna uppmuntra och släppa fram under de två timmarna. Det handlar istället om biltrafiken, framförallt den korsande i Alléstråket och på Engelbrektsgatan.

- Skulle vi säga ja till alla opinionsyttringar och alla som söker tillstånd för att få arrangera saker i trafikområdet skulle vi ha kaos i trafiken, säger länspolismästaren Ingemar Johansson till GP.

Han hävdar att det inte är relevant för polisen att jämföra olika ansökningar med varandra men säger angående andra arrangemang i området Avenyn-Östra Hamngatan:

- Cortégen, Göteborgsvarvet och sådana har pågått under väldigt många år och sker i väldigt nära samarbete med kommunen. Då finns också en beredskap för att stänga av trafiken.

GP: Men inte för den här demonstrationen?

- Detta handlar om intresseavvägningar och i det här fallet bedömer vi att störningarna på trafiken skulle bli för stora, säger länspolismästaren.

Miljöpartisten Ulf Kamne är en av de arrangörer som träffat polisledningen.

- Ingen kan förstås förbjuda oss att cykla på vanliga gator men vi vill ha en ordnad demonstration, som polisen nu försvårar, säger Ulf Kamne.

Polisen har erbjudit arrangörerna ett kraftigt krympt alternativ, som de uppmanas att söka ett nytt tillstånd för: Bara en timmes cykeldemonstration och då bara längs fyra kvarter i mitten av Avenyn, "...under förutsättning att trafiken på Parkgatan (Alléstråket) och Engelbrektsgatan inte störs".

- Jag hoppas verkligen att sista ordet inte är sagt, säger miljöpartisten Ulf Kamne som anser att polisen hittills inte varit beredd att ge och ta i frågan.

Länspolismästaren Ingemar Johansson igen:

- Vi är beredda att fortsätta en dialog.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.