Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Larm om våld, hot och bränder på asylboende tillhör de ärenden som inte lämnas ut till medierna, enligt Dagens Nyheter. På bilden Kånnaskolan som totalförstördes i en brand i oktober. Skolan var tänkt att användas som flyktingboende. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisen mörkar flyktinginsatser

Alla polisanmälningar som rör våld, hot, bränder och andra brott där offer, gärningsmän eller vittnen är migranter hemlighålls för medierna, skriver Dagens Nyheter.

Den stora ökningen av antalet asylsökande har inneburit stora påfrestningar för polisen, som har samlat resurser i en kommendering som döpts till Alma. Där ingår allt från gräns- och utlänningskontroll till ordning, säkerhets och brottsbekämpning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anmälningar som rör asylsökande förses med koden "291" och betraktas som arbetsmaterial som inte ska lämnas ut, framgår det av ett internt direktiv till polisens alla presskommunikatörer. Handlingen har inte diarieförts, enligt DN.

Sekretessbeslutet har fattats av kommissarie Håkan Nilsson vid polisens avdelning för krisberedskap. Han vill inte kommentera beslutet för tidningen.

Varken antalet anmälningar eller hur många arbetstimmar som hela det Alma-projektet tar i anspråk lämnas ut.

Flera av polisens runt 200 kommunikatörer uttrycker oförståelse inför sekretessen.

-Vi tvingas hänvisa till ett beslut som vi inte begriper, säger en av dem till DN.