Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisen kan spräcka MP-samarbete

Miljöpartiet överväger att hoppa av samarbetet med regeringen om migrationspolitiken - delvis en följd av polisens jakt på papperslösa i Stockholms tunnelbana. Att regeringen inte är beredd att ändra på innebörden i "särskilt ömmande omständigheter" för att få stanna i Sverige, vilket den avtalat med MP om, är ett annat skäl, säger språkröret Gustav Fridolin till Dagens Nyheter.

Varningen kom efter ett möte med MP:s styrelse på onsdagskvällen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Migrationsministern Tobias Billströms tal nyligen om en mer restriktiv, moderat politik efter nästa val är ett exempel på att MP och det största regeringspartiet glider ifrån varandra i flyktingfrågan.

-Är regeringen inte beredd att genomföra den förändring som vi varit överens finns det inget samarbete längre, säger Fridolin. -Vi slöt en överenskommelse med nya Moderaterna. Vi har under de senaste veckorna fått anledning att undra om nya Moderaterna finns längre.

En av tvistefrågorna är hur innebörden av "synnerligen ömmande omständigheter" ska tolkas. Miljöpartiet vill ändra den så att fler som behöver vård eller har bott länge i Sverige, inte minst barn, ska få stanna i Sverige.

Nu är signalen från justitiedepartementet att så inte kommer att ske.

-Vi är beredda att fullfölja det som står i överenskommelsen, däremot är vi inte beredda att ändra den, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, utan att gå in på detaljer.

Migrationsminister Tobias Billlström vill inte kommentera bråket eller hotet om avhopp. Han hälsar via sin pressekreterare att han inte förhandlar via medier, utan med MP.