Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De misstänkta gärningsmännen.

Polisen i polisradion: "De avrättar dom"

Polisens spanare kunde bara sitta och titta på när en av Sveriges värsta skjutningar någonsin utspelade sig framför deras ögon. När åtalet mot de misstänkta gärningsmännen bakom morden och mordförsöken på Vår Krog & Bar i Biskopsgården lämnades in på fredagen blev alla vittnesmål offentliga. "De avrättar dom", skriver en polis i en rapport om vad spanarna säger i polisradion.

Två män avled och åtta personer skadads vid skottlossningen inne på Vår Krog & Bar i mars i fjol.
Bara en kort bit från där de fruktansvärda scenerna utspelade sig fanns poliser. Här, från två olika platser i direktanslutning till krogen, befann sig polisens narkotikaspanare som hade span i området i ett narkotikaärende.
På fredagen lämnades åtalet mot de åtta personer som misstänks vara inblandade i morden och mordförsöken på krogen samt ytterligare grova brott som har koppling till händelsen. I förundersökningen berättar polisen om vad de bevittnade på nära håll.
I ett förhör säger en av poliserna om hur hon såg hur en person med automatvapen var på väg mot krogen: "vapnet var likt det vapen som polisen piketstyrka har" säger hon i förhör.


Polisen själv trodde till en början att det var en polis och första tanken är "varför hon inte själv blivit informerad om detta".
Hon såg snart ytterligare en gärningsman. Han beskrivs i förhöret som "grov, stor, mörkt klädd samt iförd en polisiär reflexväst med texten "POLIS"".
Hon noterade att de båda gärningsmännen hade masker framför ansiktet. Dessa var vita med svart bakgrund. I förhör säger hon att de säger att de "påminde om "Scream-masker"", med enda skillnaden att de inte var lika långa i ansiktet.
De båda gärningsmännen gick in på krogen. Polisen tänkte fortfarande att det rörde sig om en polisiär insats. Men då började de skjuta.
– Jag hörde bara skotten, säger hon och berättar att det rörde sig om "säkert 10-15 skott".
Då förstod hon att det inte var polisiärt.


Även hon beskriver det som ett snabbt händelseförlopp och berättar att de två männen kom ut efter ungefär en halv minut. Utanför restaurangen mötte de en man. Skytten som hade en gul polisväst sköt då mannen med två skott. "Den aktuella gästen faller ihop" och blir liggande livlös.
Polisen noterar sedan hur gärningsmännen springer tillbaka mot den gångtunnel som fungerar som en passage ut från torget, samma väg som de tog när de kom in på torget.
Förutom skotten hörde hon inget. "Man tänker att man ska höra folk som skriker, men det gjorde jag inte", säger hon i förhör.


I och med att det var ett så snabbt händelseförlopp hann inte poliserna på plats agera, dessutom hade de inte resurser till det. De kunde dock vara snabbt på plats och hjälpa de skadade. De kallade även på fler polispatruller som också kunde vara på plats ganska snabbt. I rapporter berättar poliserna om vad som sades i polisradion under attacken: "Då säger kollegan på radion att det är två eller tre gärningsmän med automatvapen som skjuter och "de avrättar dom"." skriver en i rapporten. En annan skriver att de säger att "det går in folk med vapen på krogen".
Poliserna som bevittnade skjutningen på nära håll har kunnat lämna utförliga vittnesuppgifter från vad som hände inne på krogen och hur gärningsmännen sedan försvann från platsen i en flyktbil. Redan dagen därpå kunde därför tre personer gripas.