Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polischefen i Göteborg sågar moderaternas förslag

Erik Nord chef för polisområde Storgöteborg ser inte Moderaternas förslag om att kriminalisera organiserandet av tiggeri som särskilt realistiskt.

– All form av mänsklig verksamhet är organiserad, säger han. Om jag sätter mig och tigger är det ett enmansföretag. Att det är organiserat betyder inte att det handlar om att någon är vilseförd eller utnyttjas. Om det kommer till är det är det fråga om människohandel och det har vi redan lagar som förbjuder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fattiga EU-medborgare som åker till Sverige för att tigga kanske får erbjudande om att åka med någon annan i en bil från sitt hemland och då gör en överenskommelse om ersättning för det.

– Någon kanske har en plats över och erbjuder bilresan mot att den som åker med får betala en del av det han eller hon får ihop här, säger han. Nästa gång är det kanske tvärtom. Den som åkte med har en bil och erbjuder någon en plats.

Enligt uppgifter till polisen i Göteborg ingår ofta fattiga EU-migranter som kommer hit i ett nätverk, utan att det för den sakens skull handlar om utnyttjande eller att någon är livegen. Man är en grupp som reser hit tillsammans och håller ihop.

Erik Nord menar att debatten om människor som tigger ofta blir känslostyrd. Även bland politiker. Man vill hitta lösningar för att ge ett handlingskraftigt intryck, men förslagen är inte alltid så väl förankrade i verkligheten.

– Men jag skulle behöva läsa förslaget som lagtext för att förstå vad det skulle innebära för oss och vilka beviskrav som skulle ställas, säger Erik Nord.

Moderaterna Beatrice Ask och Tomas Tobé skriver i sin debattartikel att de vill att ordningslagen ska ses över. De vill titta på reglerna för insamling av pengar och hur de ska kunna tillämpas i kommunerna

– Det hade varit mer rakryggat att säga att man vill förbjuda tiggeriet, säger Erik Nord. Ett sådant förbud skulle självklart gälla alla. Även de som skramlar med bössor, om det inte ska finnas ett undantag för dem med 90-konton.

Moderaterna vill också att kommunerna få bättre möjligheter att arbeta för att illegala boplatser inte uppkommer eller permanentas. I sin debattartikel skriver Beatrice Ask och Tomas Tobé:

– Vi vill bland annat göra det möjligt att låta kommunerna anställa personal som upprätthåller ordningsföreskrifterna. I dag är det bara polisen som har den befogenheten.

Polischef Erik Nord ställer sig frågande.

– Det är vårt uppdrag att se till att ordning upprätthålls, säger han. Jag förstår inte riktigt hur de menar att det skulle gå till. Skulle man införa kommunala ordningsvakter? Det skulle göra större nytta om kommunen hade städpatruller som kunde göra ordning efteråt.

Nyligen presenterades en rapport från Göteborgs kommun om de problem som är kopplade till de illegala bosättningarna. Människor, framför allt barn, riskerar att fara illa och eftersom platserna inte är avsedda för boende uppstår det lätt sanitära olägenheter. Klagomålen från allmänheten har ökat.

– Från polisens sida behöver vi vara tydligare med vad som gäller här. Det finns ibland en valhänthet i de här frågorna. Men vi måste strunta i vart vinden blåser, vad som är politiskt korrekt, och gå tillbaka och titta på lagstiftningen, säger Erik Nord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.