Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polis letar terror på Facebook

Polisen tar hjälp av Facebook för att hitta personer i självmordsbombarens vänkrets som kan ha hjälpt till vid helgens terrordåd. En ny övervakningsfilm tycks visa att mannen tänkte spränga sig i folkhavet på Drottninggatan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En av den svenske bombmannens Facebookvänner har sex vänner som i sin tur är vän med Samir Khan, enligt hemsidan Internet Haganah som uppges drivas av amerikanska och israeliska terrorexperter. Det skriver Dagens Nyheter.

Samir Khan är en av de tyngsta jihadisterna i den virtuella världen och propagerar för en våldsinriktad islam.

I en film tagen från en övervakningskamera från en butik på Drottninggatan, alldeles bredvid Bryggargatan, syns en man liknande Taimour Abdulwahab minuterna före självmordsdådet.

Enligt Expressen, som tagit del av filmen, syns mannen gå fram och tillbaka mellan folkvimlet på Drottninggatan och Bryggargatan.

-Om det nu är självmordsbombaren så kan det vara så att han försökt spränga sig själv ute i publikhavet och att det har misslyckats. Därför går han tillbaka in på Bryggargatan för att kontrollera utrustningen, och där går något fel, säger Peter Jonsson, krishanteringsexpert med förflutet inom både Säpo och FBI.

Han har tittat på bilderna för Expressens räkning.

Mannen på filmen liknar Abdulwahab och har en ryggsäck. På bilderna ser det dessutom ut som att han håller i en kommunikationsradio. En sådan hittades bredvid självmordsbombarens kropp. Flera av hans vänner har dock efter att ha tittat på filmen inte kunnat identifiera mannen på bilderna.

Enligt Expressen ingår filmen i det material som Säpo nu granskar.