Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Poängsviten bröts av AIK

IFK Göteborg har mött alla fyra guldkandidater den senaste månaden. – Häcken är starkast, säger Mattias Bjärsmyr.

Blåvitt har tagit för vana att sno poäng av de guldjagande lagen i höst men mot AIK hade göteborgarna inget att sätta emot. Efter en kvart gav Niklas Backman Solnalaget ledningen på en hörna, när Hannes Stiller tappade markering vid den främre stolpen. Det blev också matchens enda mål.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

AIK var starkt, speciellt på fasta situationer, och när IFK-spelarna allt för ofta slog bollen till fel gubbe kunde bortalaget flytta fram positionerna och hota John Alvbåge i målet gång på gång.

– Första halvlek var dålig. Det kändes inte som match, det var en lam känsla, säger Mattias Bjärsmyr.

Blåvitt höjde sig i andra men kom aldrig i närheten av en målchans på Ivan Turina. AIK skapade inte heller något riktigt farligt men statistiken visade ändå vilken stabil seger det var – AIK hade 16–5 i skott, 8–2 i skott på mål och 10–1 i hörnor.

– Med tanke på hur matchen ser ut är jag inte särskilt förvånad över att vi är med i guldstriden, säger AIK-tränaren Andreas Alm, medan hans kollega i IFK hade en lite annan sammanfattning:

– Vi skapar i stort sett noll under 90 plus tillägg. Självklart är jag besviken både över resultatet och prestationen, säger Mikael Stahre.

Även fast AIK är det enda laget i guldstriden som har tagit alla poäng mot Blåvitt i höst har IFK-spelarna ett annat lag som favorit i kampen om guldet.

– Häcken, tycker jag. Det är klart att AIK är ett stabilt lag, det påminner om det vi hade 2007, det känns som att de gör ett mål och sedan har en stark defensiv. Men Häcken har några extra dimensioner i anfallsspelet, säger Mattias Bjärsmyr.

Mikael Stahre:

– Det laget som är spetsigast är Häcken. Det mest gedigna laget är Elfsborg och AIK och Malmö är någonstans mittemellan.

Det enda som kunde glädja IFK-supportrarna på söndagen var Sam Larssons allsvenska debut. 19-åringen fick en del speltid på försäsongen men har sedan slitit hårt efter ljumskskadan i mars – i går fick han en halvtimme och var den enda spelaren som vågade utmana och skapa något konstruktivt.

– Jag tycker att det gick bra. Jag tappade inte så mycket boll ... Jag tappade ingen boll. De gånger jag har bollen tycker jag att jag utmanar okej, säger han.

Lördagens match var inte bara en chans för IFK att sätta spiken i kistan på AIK:s guldjakt, det var även en möjlighet att säkra det allsvenska kontraktet och slippa den sista lilla oron för kvalspel.

– Men för oss handlar det inte bara om det. Det handlar också om att vi inte vill komma sjua, liksom. I dag (söndag) var det för dåligt, säger Mattias Bjärsmyr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.