Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Plusgymnasiet på onsdagsmorgonen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Plusgymnasiet öppnar igen på torsdag

Framtidsgymnasiet har stängt av rädsla för nya oroligheter. Sedan tidigare har Plusgymnasiet ställt in undervisningen på inrådan av polisen, men öppnar på torsdagen igen.

- Det är otäckt för alla inblandade att se hur fruktansvärt fort det kan gå, säger Paula Hammerskog, informationsdirektör för skolornas ägare Academedia.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nya rykten var på onsdagsmorgonen i svang om fler aktioner, nu mot Framtidsgymnasiet som ligger på Andra Långgatan strax väster om Järntorget. Det fick skolledningen att stänga skolan av säkerhetsskäl.

Vid 10-tiden var det dock helt lugnt på platsen, rapporterar GP:s utsända som på Järntorget stötte på några lärare från Framtidsgymnasiet.

- Vi har ingen aning om varför det ska vara en aktion just vid Framtidsgymnasiet, säger en av lärarna.

Bråket på tisdagen bröt ut och urartade vid Plusgymnasiet på Kämpegatan på Gullbergsstrand några kvarter norr om Göta älvbron. Dialogpolis och ordningspolis fanns på plats även på onsdagsmorgonen, liksom flera väktare.

Personal passerade in genom entrén, däremot inga av skolans 650 elever. Paula Hammerskog:

- Vi hade velat hålla öppet för vi vet att berörda har behov av att prata och träffas. Vi planerade från början att ha öppet, men klockan fyra på tisdagseftermiddagen gick nya rykten på stan om att folk igen skulle samlas här. Då stängde vi skolan på polisens inrådan.

Däremot är medarbetare, elever och anhöriga välkomna om de vill.

- Då finns vi här. Vi låser inte dörrarna.

Senare under onsdagen beslutade ledningen att Plysgymnasiet öppnas på torsdagen igen.

- Vi kommer att ägna hela dagen åt att diskustera hur vi ska bete oss mot varandra både i verkliga livet och på nätet, säger Paula Hammerskog.

Framtidsgymnasiet skulle ha avslutat terminen på onsdagen, men det ställdes alltså in.

När fick ni första tecknen på det som sedan skulle komma att hända?

- I måndags morse fick vi de första indikationerna att det låg saker och ting på nätet. Då hjälpte skolan flera elever med att polisanmäla bilderna. Så vi visste att det var på gång, säger Paula Hammerskog.

- Den Facebookgrupp som uppmanade till samling och upplopp bildades, om jag är rätt informerad, klockan ett på natten till tisdagen. Det var det som gick så oerhört fort.

Vad gör ni nu?

- Vi finns till här för alla våra elever. Det vi kommer att göra sedan är att intensifiera arbetet med att verkligen försöka få folk att förstå hur snabbt det kan gå och hur viktigt det är att bete sig på nätet som vi annars gör när vi möter varandra, att inte se nätet som en egen värld.

- Kränkningarna som skedde på Instagram och Facebook måste alla hantera, det är något för hela vuxensamhället. Vi måste vara med, vi måste se, vi måste förhindra. Vi måste vägra acceptera. När vi ser det måste vi vara mycket snabbare.

Att det var just Plusgymnasiet som drabbades tror Paula Hammerskog var mer av en slump:

- Anledningen var att det gick ett rykte om att en tjej som hade börjat med de här bilderna är elev här. Det vet vi inte om det är sant ens.

Den 17-åriga flickan som anklagas för att ha startat instagramkontot förnekar att hon har något med kontot att göra.

- Jag har varit i förhör hos polisen. Men jag är falskt anklagad. Jag har inte gjort det här, säger hon enligt TT. Hon uppger att någon annan än hon står bakom kontot.

Flickan berättar att hon själv har blivit uthängd med bild och en kränkande text.

- Den person som verkligen har velat förstöra för mig har lyckats nu, säger hon.

Flickan är nu på en hemlig adress efter förhören hos polisen.

- Jag stannar där jag är, där jag är i säkerhet.

Plusgymnasiet, skolan där 17-åringen som anses ha startat det omstridda Instagramkontot går, ska få sitt arbete med värdegrunder granskat av kommunen.

Kommunalrådet Robert Hammarstrand (S) säger till P4 Göteborg att det som hänt är mycket allvarligt och att kommunen ska utnyttja sin rätt att få insyn i en friskola.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.