Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Plus fälldes i Granskningsnämnden

SVT-programmet Plus tog ställning i en skadeståndstvist mellan två köpare och en församling. Det slår Granskningsnämnden fast som anser att flera av programledarens uttalanden inte varit förenliga med kravet på opartiskhet.

Det var den sjunde mars i år som Plus hade ett inslag om ett bråk om en fastighet som pågått sedan 2003. Två personer hade köpt en fastighet av Skedevi församling. På marken fanns ett gammalt hus som de nya ägarna trodde var övergivet. När affären var genomförd hörde en person av sig som sade sig arrendera marken av kyrkan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter en lång rättsprocess avgjorde Högsta domstolen fallet och beslutade att arrendet skulle upphöra. I samband med domen krävde köparna skadestånd av församlingen.

Granskningsnämnden fann att flera av programledarens uttalanden – bland annat att kyrkans ståndpunkt osade efterhandskonstruktion – var värderande. Därmed tog hon ställning i skadeståndsfrågan som var föremål för rättslig prövning. Det anser nämnden stred mot kravet på opartiskhet.

Granskningsnämnden fällde också TV4 för osaklig framställning i ett program. Det gällde Fuskbyggarna som sändes den 25 april i våras. TV4 bedömdes inte ha grund för påståendet att en utpekad entreprenör var allmänt oseriös.

Se Plusinslaget här: http://www.svtplay.se/klipp/1079531/kyrkans-markinnehav

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.