Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Plattan läsarnas favorit – igen

GP-läsarnas kärleksaffär med surfplattan är inte över. Nu koras den till årets julklapp för andra året i rad.

I år blev dock segern knapp – bara en handfull röster skilde segraren från tvåan, lugn och ro. Det verkar som om mångas dröm att kura ihop sig ostörda i vintermörkret med plattan som sällskap.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hörlurarna, som har pekats ut som årets trendprodukt, väckte inget större intresse och blev allra sist i omröstningen. Det digitala film- och musiktjänsterna, med nya namn som Netflix och HBO, har varit mycket omtalade men blev slagna av välgörenhet och hemstickade strumpor.

GP:s teknikredaktör Eva Wieselgren tippar att pekplattorna blir storsäljare även i årets julhandel.

- Många som inte har skaffat en platta tidigare kommer att göra det nu. En del väljer att ha surfplatta i stället för dator.

Vad har hänt på den här marknaden sedan i fjol?

- Det finns mycket mer att välja på i dag. Fler plattor med operativsystemet Android, bland annat lågprismodeller för under 1 000 kronor. Apple har sin nya Ipad mini och det kommer även plattor med det nya Windows-systemet för pekskärm.

Kommer plattan att slå ut datorn?

- Den kommer att ta över laptopens roll medan laptopen tar över efter den stationära datorn. Ett vanligt hem kommer inte att ha någon stationär dator framöver.

Nya Android-systemet, version 4, anses vara ett stort steg framåt. Vad betyder det för användarna?

- Förut var Android ett förstorat mobilsystem som var ganska dåligt på plattor. Nya versionen är anpassad för surfplattor och upplevelsen är mycket bättre.

Är Ipad mini värd sitt pris?

- Ja, det tycker jag. Skärmen är inte den allra skarpaste, men den är fin just för att den är liten och bra att bära med sig. Nästa år kommer nog en mini med skarpare skärm.

Den svartvita läsplattan, är den ett alternativ?

- Jag är lite kluven. Kanske är det en återvändsgränd. Men den är vilsam att läsa på i dagsljus och batterierna håller i flera veckor. Som pryl för enbart läsning är den bra.

Allt fler små barn, ända ner i två-treårsåldern, använder surfplattor. Bör föräldrarna vara försiktiga?

- Det är en elektrisk apparat, så låt dem inte gnaga på nätsladden! Annars är det som tv och telefon, ett föremål i hemmet som barnen också vill använda. Man ska inte tro att allt är bra och pedagogiskt bara för att det finns i surfplattan. En del barnspel har väldigt stereotypa könsroller, säger Eva Wieselgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.