Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Plötslig ansvarstävling

Med budgeten vändes partiernas positioner upp och ned.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det politiska scenariot har ändrats snabbt i veckan. Ansvarstagande är ledordet. Socialdemokraterna har fått byta position i takt med att också regeringen skiftat position. Från att ha anklagat regeringen för fantasilöshet och för att inte satsa framåt handlar nu kritiken om att regeringen satsar för mycket och att Anders Borg som finansminister inte är tillräckligt ansvarsfull när det gäller landets finanser.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det snabba fotbytet för Socialdemokraternas del är inte okomplicerat. De egna väljarna har vant sig vid att deras parti står för en mer offensiv ekonomisk politik när ekonomin pekar nedåt. Det är klassisk och traditionell konjunkturpolitik. Nu upplever man i stället det egna partiet som bromsande när det gäller att satsa framåt.

Helt lätt är det inte heller att plötsligt börja utmåla regeringen som lättsinnig och ansvarslös när det gäller ekonomin. Dels har kritiken genomgående tidigare gått ut på att Alliansen hållit för hårt i pengarna. Dels har Anders Borgs hushållning varit uppenbart framgångsrik. Sverige är ett de få länderna i EU-zonen som i dag, till följd av den förda politiken, har ett utrymme för att satsa framåt och stimulera ekonomin.

Politiska strategier brukar oftast gå ut på att identifiera motståndarens svaga punkter och sätta in stötarna där. När socialdemokratin nu försöker utmana om vem som är mest ansvarsfull ger den sig snarare på en av regeringens starkaste punkter. Framgången är tveksam.

Regeringens svaga punkt är fortfarande sysselsättningen och sannolikt kommer den alternativa budgeten att delvis kretsa kring detta. Men manöverutrymmet är begränsat. De mesta av regeringens satsningar är sådant Socialdemokraterna måste säga ja till. Och att kräva andra satsningar med hjälp av fördubblade arbetsgivaravgifter för ungdomar och fördubblad krogmoms är ingen självklar succé.

Oppositionens fördel brukar vara att kunna kräva mer. Regeringars fördel är att de har initiativet i budgetsammanhang. Den här gången har det utnyttjats väl.

23/9 -12