Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pissoarerna ska lyfta Göteborg

De kommer smygande ur underjorden – till fromma för nödiga män och förhoppningsvis till gagn för miljön.

Sveriges två första höj- och nedsänkningsbara pissoarer tas i bruk i Göteborg i helgen, vid Valand och på Kungsportsplatsen.

På tisdagen visades urinoaren Urilift upp för pressen. I den bästa av världar är det därmed slut med nedpinkningen av träd, fasader och portar, åtminstone vid de två platserna. Om projektet faller väl ut kommer en tredje urinoar att sättas upp, troligen på Järntorget.

- Vi tar beslut om en tredje anläggning när vi utvärderat de två som nu tas i bruk. Leverans kan då ske under 2014, säger Jakob Andreasson, verksamhetschef vid park- och naturförvaltningen i Göteborg, som tillsammans med Avenyföreningen står bakom inköpen av urinoarerna.

Urilift är anpassad enbart för män.

- Det här är inget jämställt projekt. Det är killarna som är problemet, de står för 95 procent av nedkissningen, säger Jakob Andreasson.

De nya uriliftarna ska vara öppna mellan 22 och 05 på fredagar och lördagar. Dessutom vid andra större evenemangsdagar. De styrs med en fjärrkontroll.

- En operatör sköter upp- och nedsänkningen på plats så att ingen står på taket och följer med upp i luften. Urilift kan lyfta 12 ton, upplyser Andreasson.

Leverantören Urilift BV i Holland har försett städer i Nederländerna, Belgien, Danmark, Tyskland, Schweiz och Storbritannien med urinoarer.

- Problemet med nedkissning finns i alla citykärnor. Vi har totalt levererat 200 anläggningar. Nu hoppas vi att Stockholm, Malmö och andra städer i Sverige följer efter Göteborgs exempel, säger Wim Hermans vid Urilift BV.

Madeleine Wahlberg, centrumledare vid Avenyföreningen, tycker inte att kvinnor diskrimineras.

- Det är män som kissar lite överallt, det här blir jättebra. För kvinnor finns det en dygnetruntöppen toalett runt hörnet från uriliften vid Valand, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.