Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pilhem (V) riskerar sänka kvaliteten i äldreomsorgen

Beslutet från V, S och MP om att påbörja ett projekt med arbetstidsförkortning är allvarligt eftersom det riskerar att ytterligare sänka den redan alltför låga kvaliteten i äldreomsorgen, skriver Maria Rydén (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kvaliteten i äldreomsorgen håller inte måttet i ett nationellt perspektiv. På område efter område som mäts av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), i Öppna jämförelser, ligger värdet redan under snittet för riket. När det gäller frågan om att vara nöjd med äldreboendet i sin helhet placerar sig Göteborg på plats 221 av 290 kommuner och ännu sämre resultat är det för hemtjänsten där Göteborg ligger på plats 281.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Allvarliga konsekvenser

Det finns många sätt att höja kvaliteten inom äldreomsorgen där utgångspunkten måste vara att säkra resurserna. Redan i dag är äldreomsorgen underfinansierad eftersom alla stadsdelar utom en använder pengarna som de har fått av kommunfullmäktige för äldreomsorg till annan verksamhet.

Att i detta läge besluta om sextimmars arbetsdag för personalen med bibehållen lön, det är oansvarigt och kan få allvarliga konsekvenser för alla äldre som är i behov av en trygg äldreomsorg.

Öppna jämförelser visar att möjligheten för äldre att få komma ut har försämrats liksom andelen som uppger att personalen har tillräckligt med tid att utföra arbetet. Därtill är det fler än tidigare som inte vet vart de ska vända sig med synpunkter eller klagomål.

Ökad press på personalen

Jag befarar att personalen kommer att känna ökad stress av att utföra arbetsuppgifterna på kortare tid och att det kan bli fyrskiftsgång, om det ens går att få tag på personal. Andra negativa konsekvenser skulle kunna bli en återgång till hur det var för 25–30 år sedan då man inte fick lägga sig när man ville utan blev nerbäddad innan kvällspersonalen kom. Dessutom går beslutet stick i stäv med stadens arbete med att erbjuda heltidsanställningar.

Att göra som Mats Pilhem (V) gör, jämföra jobb i äldreomsorgen med jobb i bilindustrin, det är oförskämt.

Maria Rydén (M)

kommunalråd